Hopp til innhold

Barneombudet vil få 16- åringer til urnene

Reidar Hjermann mener stemmerettsalderen her i landet bør senkes til 16 år. I dag reiste han til Sigdal for å motivere 16 åringene i kommunen til å bruke stemmeretten sin.

Barneombud Reidar Hjermann

Banreombudet tror at alle 16-åringer her i landet vil ha stemmerett ved valget om fire år.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Sigdal kommune i Buskerud er sammen med Porsgrunn kommune i Telemark og Re kommune i Vestfold, tre av 20 kommuner her i landet som innfører et forsøk med stemmerett for 16-åringer ved kommunevalget til høsten.

Barneombudet har vært en sterk pådriver for å senke stemmerettsalderen her i landet. I 2007 senket Østerrike som det første land i verden stemmerettsalderen til 16-år ved lokal- regional- nasjonal- og Europaparlamentsvalg. Det bør Norge også gjøre, mener Hjermann.

– Barn og ungdom er storforbrukere av kommunale tjenester og lokale tilbud. De kjenner på kroppen hvordan det er å være ung i lokalmiljøet, og de vet hva som er viktig for at deres generasjon skal ha det bra. De unge har en kompetanse lokalsamfunnet trenger, sier Hjermann til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Atle Bekken ved stemmeurnen

Her er Atle Bekken ved Sigdal ungdomsskole som stemmer.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Tror mange vil bruke stemmeretten

Barneombudet mener man trenger mangfoldet av stemmer ved et kommunevalg for å få de beste politiske sakene, og de viktigste sakene fram på dagsordenen.

Den siste tiden har han brukt til å snakke med ungdommer om politisk engasjement, og i dag besøkte han Sigdal ungdomskole for å få 16-åringene på skolen til å bruke stemmeretten sin.

15 år gamle Vemund Skatvedt ved Sigdal ungdomskole synes det er morsomt å kunne få prøve seg. Ved høstens kommunevalg blir han en av landets første stemmeberettigede 16-åringer.

– Vi er spente og lurer litt på hvordan det er å skulle stemme, men vi har prøvevalg på torsdag og da får vi øvd litt, forteller 15-åringen.

Tror på stemmerett for alle 16-åringer

Reidar Hjermann i Sigdal

Reidar Hjermann lyttet til 16-åringene ved Sigdal ungdomsskole.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

I 2009 ble det bestemt at Sigdal var en av de utvalgte kommunene der 16-åringer skulle få stemme, og politikerne i kommunen har forsøkt å gi ungdommene en innføring siden da.

– Vi vet hva partiene står for nå, men vi blir jo påvirket av de voksne. Kanskje er vi litt for unge til å stemme, sier Skatvedt, som likevel tror at flere av hans medelever vil bruke stemmeretten sin.

Reidar Hjermann mener at alle som er ferdig med grunnskolen bør slippe til ved valgurnene.

– Det er mye engasjert ungdom der ute, jeg har møtt mange av dem. Ungdom er opptatt av lokalmiljøet og store miljøspørsmål. De bryr seg om saker som er aktuelle for andre enn dem selv, sier han.

Barneombudet tror det er sannsynlig at alle 16-åringer her i landet har stemmerett ved kommunevalget om fire år.