Hopp til innhold

Vigrid legger ned

Vigrid-leder Tore Tvedt (66) pensjonerer seg og avslutter arbeidet med organisasjonen.

Tore Tvedt

Tore Tvedt legger ned sin virksomhet rundt Vigrid.

Foto: Nils Martin Brandvik (illustrasjon) / NRK

Tore Tvedt skriver på Vigrids nettsider at Tvedts Vigrid-nettverk avsluttes.

- For meg er det enkelt; Alderen har krevd sitt og med en redusert helsetilstand går jeg definitivt inn i pensjonisttilværelsen min. All utadvendt aktivitet er slutt og det samme er forsøk på organisering via nettsider, skriver Tvedt.

Det er fortsatt uklart om noen vil drive organisasjon videre.

Vigrid-nettverket ble startet i 1998 og har flere ganger markert seg i den norske offentligheten med kontroversielle synspunkter på blant annet rase, religion og et fiendtlig forhold til jøder.

Les: Vil stoppe all innvandring

Les: Vil prøve å stanse Vigrid

Les: Vigrid vil på tinget

Flere rettssaker

Både Tore Tvedt og andre medlemmer av Vigrid har vært gjennom en
rekke saker i det norske rettssystemet.

Les: Vigrid-saken for retten

Les: Håper angreskjema vil stanse Vigrid

Tvedt ble i 2006 dømt til 45 dagers fengsel i Eiker, Modum og Sigdal tingrett for overtredelse av straffelovens paragraf 135a, etter uttalelser om jøder i en reportasje i VG. Da ankesaken kom opp for Borgarting lagmannsrett ble Tvedt frifunnet, men i desember 2007 ble frifinnelsen opphevet i Høyesterett.

I mai 2008 kom saken opp på nytt, og Borgarting lagmannsrett kom da fram til at den frifinnende dommen var bygd på feil rettsanvendelse. Dermed ble dommen på 45 dagers fengsel stående.

I 2007 ble et Vigrid-medlem dømt til seks måneders fengsel for drapstrusler mot justisminister Knut Storberget, fremsatt i
samtale med en psykolog.

Går i skjul

Tvedt skriver videre at han ikke vil besvare noen form for henvendelser.

- Det vil ikke besvares flere elev/student-oppgaver vedrørende Vigrid og henvendelser fra media vil bli avvist. Jeg er nå pensjonert og ute av aktiv tjeneste for godt. Punktum.

Det siste framstøtet fra organisasjonen var deltakelse i stortingsvalget i år. Vigrid stilte liste i Buskerud, men valget ble ingen suksess. Kun 174 personer stemte på.

Jubler

SOS Rasime mottok nyheten med stor glede.

- Dette viser tydelig at man må vise kraftig motstand mot alle former for nazistisk organisering, og at dette gir resultater, sier Jon Trygve Bergsåker i Antinaziutvalget i SOS Rasisme.

Fylkessekretær i SOS Rasisme, Jon Trygve Bergsåker

Fylkessekretær i SOS Rasisme, Jon Trygve Bergsåker kuppet Vigrids valgtale tidligere i høst.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Les: 10 prosent stemte på Vigrid

Les: Aksjonerer mot Vigrid

Les: - Vigrid verver eldre

Bergsåker mener deres motstandskamp har vært avgjørende.

- Vi har gjort vårt for at nazistene ikke skal få et øyeblikks fred. Når har stukket hodet fram, har vi alltid vært der for å jage trollet tilbake. Aksjonene har vært svært vellykka, og nå ser vi resultatene.