NRK Meny
Normal

Vigrid-saken for retten

Norgespatriotene krever oppreisning etter dokumentarfilm.

Øyvind Heian

Øyvind Heian i Norgespatriotene har anmeldt SOS Rasisme.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

  • Red.anm: Øyvind Heian la ned partiet NorgesPatriotene i 2009, og han tar i ettertid sterk avstand fra de holdningene han sto for på denne tiden. Heian er ikke lenger politisk aktiv.

Dokumentarfilmen "Vigrid: Siste oppgjør" klargjøres for Romsdal tingrett i Molde.

Et forberedende rettsmøte er berammet 28. mai.

- Hovedforhandlingen blir til høsten, opplyser tingrettsdommer Eli Brusdal ved Romsdal tingrett til NTB.

Først behandlet i Oslo

Det er Norgespatriotene ved Øyvind Heian som har saksøkt Anders
Eckermann Eikeland i SOS Rasisme og Tommy Myrbostad med krav om
oppreisning og mortifikasjon. Eckermann Eikeland (19) har skrevet manuset til den omstridte dokumentarfilmen "Vigrid: Siste oppgjør", som han laget sammen med Tommy Myrbostad.

Søksmålet fra Norgespatriotene ble først behandlet i Oslo tingrett, som fant ut at de ikke var rette rettsinstans, ettersom Eckermann Eikeland og Myrbostad bor i Romsdal.

Lang tid

Etter at både Borgarting lagmannsrett og Høyesteretts ankeutvalg hadde behandlet en anke om det prosessuelle i saken, og kommet til samme resultat som Oslo tingrett, ble saken oversendt til Romsdal tingrett 27. august i fjor. Der er den blitt liggende, blant annet på grunn av sykdom, får NTB opplyst ved Romsdal tingrett.

- Vi kommer til å prosedere på at saken blir avvist, blant annet fordi det har gått så lang tid, sier Anders Eckermann Eikeland til NTB.

SOS Rasisme har flere ganger de siste to årene anmeldt Norgespatriotene for trusler, men disse anmeldelsene er blitt henlagt av politiet.

- Ble en kasteball

Øyvind Heian sier i en kommentar til NTB at Norgespatriotenes søksmål mot Eckermann Eikeland og Myrbostad ble en kasteball i Oslo tingrett. Han er tilfreds med at saken omsider klargjøres for hovedforhandling ved Romsdal tingrett.

- Det har gått lang tid. Det skyldes delvis sykdom og delvis at tidspunktet ikke har passet. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å få saken fram til hovedforhandling til høsten, sier Heian.

Les også: Vil ikke sensurere NorgesPatriotene

Les også: - Dette er politisk forfølgelse

Les også: - Dette er rasisme

Les også: Vigrid vil stille til valg