Varaordfører Gilani i boligtrøbbel

DRAMMEN (NRK): Yousuf Gilani som er varaordfører i Drammen, eier en enebolig som ulovlig er oppdelt i tre boenheter. Gilani sier han var i god tro da han kjøpte eneboligen med to hybler for 16 år siden.

hus

Det er dette huset Drammen kommune mener er ulovlig oppdelt.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Yousuf Gilani eier eneboligen Pukerudveien 59 i Drammen. Den store boligen fra 1987 er ifølge Drammen kommune bygget og godkjent med en boenhet. Mandag kveld var Drammen kommune, Eltilsynet, Arbeidstilsynet og brannvesenet etter tips fra en nabo på befaring på eiendommen. Der fant de tre boenheter.

Dette medfører brudd på en rekke bestemmelser i plan- og bygningsloven, mener Drammen kommune. Byggesaksavdelingen mener boligen må tilbakeføres til en boenhet, med mindre Gilani kan dokumentere at det endringene er godkjent. Gilani risikerer tvangsmulkt hvis han ikke rydder opp i forholdene.

Mener ingenting er endret på 16 år

Yousuf Gilani sier han kjøpte boligen som den er i dag, i 2000, altså for 16 år siden. Boligen ble kjøpt fordi den inneholdt tre boenheter og kunne brukes som generasjonsbolig av den store Gilani-familien som bestod av foreldre og seks barn.

– Jeg fikk ingen informasjon fra selger eller eiendomsmegler om at eiendommen var ulovlig oppdelt i tre boenheter. Jeg kjøpte den i god tro og vi har ikke endret på noe som helst i de 16 årene jeg har eid huset, understreker Yousuf Gilani.

Han legger fram salgsoppgaven fra 2000 der Gjensidige NOR Eiendom gir en detaljert innholdsbeskrivelse. I underetasjen er det en hybelleilighet på 54 kvadratmeter og hybel på 28 kvadratmeter. Megleren beskriver huset som en stor og flott enebolig med utleiemuligheter.

salgsoppgave

I denne salgsoppgaven står det at huset inneholder to hybelleiligheter.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Vil ha diskusjon om Drammen kommunes fremgangsmåte

– Hadde ikke du et selvstendig ansvar for å undersøke om huset var godkjent med tre boenheter?

– Huset var ganske nytt da vi kjøpte det i 2000, det framstod som en helhetlig eiendom som jeg ikke hadde noen betenkeligheter med å kjøpe. Hvis det er noe som ikke er i henhold til lovverket så skal jeg være den første til å rette på de forbedringene som det henvises til, sier Gilani.

gilani og advokat

Gilani viste frem salgsoppgaven sin onsdag kveld. Her sammen med sin advokat.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Hvordan er det for deg som varaordfører å få denne saken i fanget?

– Det er selvsagt ikke noe morsomt å få dette rett i fanget. Samtidig synes jeg det er greit at vi får tatt en skikkelig diskusjon rundt Drammen kommune og deres fremgangsmåte. Det er riktig at de jakter på ulovlige eiendommer, men det må også være et snev av fornuft i hvordan de går fram, sier Gilani.

Han sikter til at kommunen kom på befaring mandag kveld i 21-tiden.

Far alene hjemme

– Min 82 år gamle far som er den eneste som bor i huset nå, åpnet opp og viste dem rundt. Jeg var ikke til stede. Et døgn senere fikk jeg brev fra kommunen med påstand om ulovligheter, og bare timer senere satt media med kopi av brevet, påpeker Gilani.

Han sier han ikke har bodd i huset selv siden 2005 og det er en tid siden de to hyblene i huset var bebodd.

– Jeg stiller spørsmå ved om jeg skal være ansvarlig for hva en tidligere huseier har gjort. Men er loven slik at jeg har ansvar så skal jeg ta det, sier Gilani. Han legger til at familien en tid har vurdert å selge huset.

kommunen

Dette brevet dukket opp i postkassen til Yousuf Gilani denne uken.

Foto: Skjermdump