Var bare ti meter unna bjørnen

En kvinne i 30-årene meldte i helgen fra til politiet om at hun hadde sett en bjørn, ikke langt fra Flå sentrum.

Bjørnespor i Flå

Dette bildet av bjørnespor tok kvinnen lørdag kveld da hun var ute og løp, men det var 2–3 kilometer fra der hun traff på en bjørn.

Foto: Privat

Kvinnen i 30-årene, forteller til NRK at hun var ute og løp mot Veneli da hun plutselig i en sving oppdaget bjørnen.

Stod med rumpa til meg

– Der stod den midt i veien, med rumpa mot meg, bare ti meter foran meg. Jeg skrek til, og da fikk den øye på meg. Jeg snudde brått og tok bena fatt og løp tilbake den veien jeg var kommet. Jeg hadde allerede løpt en mil, så jeg var jo sliten, forteller kvinnen som ønsker å være anonym.

Hun forteller at hun hadde akkurat kommet ned i området med mobildekning.

– Derfor var jeg redd for å løpe ut av området igjen, men hadde ikke noe valg. Jeg fikk ringt samboeren min, uten å få svar. Da ringte jeg faren min som er en vant jeger. Jeg ba ham sette seg i bilen og komme raskt, forteller hun.

– Troverdig historie

Kjell Sævre, leder for rovdyrjaktlaget i Flå kommune.

Kjell Sævre, leder for rovdyrjaktlaget i Flå kommune. Han forteller at det er kommet inn flere meldinger de siste par årene om observasjon av bjørn. I Norge anslår man at det finnes rundt 250 bjørner.

Foto: Kjartan Sævre

Kjell Sævre er leder for rovdyrjaktlaget i Flå kommune. Han sier at han ikke tviler på at det er en bjørn kvinnen har sett.

– Dette er troverdig, ja, sier Sævre som selv snakket med kvinnens far etter hendelsen.

Forsøkte å klatre opp i et tre

Kvinnen forsøkte å klatre opp i et tre, men greinene ga etter. I stedet fikk hun tak i noen steiner hun kunne skremme bjørnen med hvis den kom etter henne. Så kom hun på at hun hadde sett noen fiskere litt lenger opp.

Jeg begynte å skrike på hjelp, men de hørte meg ikke. Heldigvis kom det en bil nedover, og det viste seg å være fiskerne, forteller hun.

De stoppet og fikk henne inn i bilen.

– Jeg hadde blodsmak i munnen. Jeg har aldri vært så redd, forteller hun.

Flere har observert bjørn

Kjell Sævre forteller at det sannsynligvis er flere bjørner som er ute og rusler nå. Det kan hende de ser etter mat, eller at det er unge bjørner somleter etter en make.

– Det er flere som skal ha sett bjørn i det siste, blant annet ble det observert en bjørn på Bergheim som ikke er langt fra Flå, forteller Sævre.

– Naturlig å løpe vekk

– Hva skal man gjøre hvis man treffer en bjørn?

– De fleste vil nok ta bena fatt. Men bjørnen er minst like redd som deg. Mitt råd er at du gir deg til kjenne. Rop og skrik og trekk deg samtidig rolig tilbake, sier Sævre.

Kvinnen er ofte ute og løper i skogen i området der hun traff bjørnen.

– Men nå blir det nok en stund til jeg løper samme strekning igjen, sier kvinnen.