Hopp til innhold

Ulovlig overtid for 13 millioner

Høyskolen i Buskerud og Vestfold brukte 13 millioner kroner på overtidsbruk i fjor. Nå vurderer de å kutte studier.

Høgskolen i Drammen

Økonomistudiene på Høgskolen i Buskerud var hovedårsaken til overtidsbruken i fjor.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Ansatte ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold jobbet overtid for 13 millioner kroner i fjor. Høgskolen vurderer nå å fjerne studietilbud for å få bukt med overtidsbruken.

Kunnskapsdepartementet har reagert kraftig på den voldsomme overtidsbruken, og krever strakstiltak på skolen, skriver Dagens Næringsliv.

Tallene viser at 42 ansatte fikk utbetalt over 100.000 kroner i overtidsbetaling i fjor, og minst 30 av dem har jobbet mer enn Arbeidstilsynets grense på 200 timer.

To ansatte fikk over en halv million kroner for ekstrajobbingen. Én av disse var i tillegg heltidsansatt hos en annen arbeidsgiver og fikk dermed godtgjort for to og en halv stilling i fjor.

– Meget alvorlig

Overtidsbetalingen utgjør 10 prosent av de faste lønnskostnadene i samme periode.

Kunnskapsdepartementet skriver i en rapport at det ser «meget alvorlig på den regelstridige bruken av overtid», og krever strakstiltak, skiver Dagens Næringsliv.

Rapporten ble skrevet etter et dialogmøte med skolen i april, og ble behandlet på høyskolens styremøter i forrige uke.

Årsaken til den voldsomme bruken av overtid er en kraftig økning i nye studietilbud ved skolen.

Les: Rekordmange utenlandske studenter til Buskerud

Problemet var størst ved HiBu

Høyskolene i Buskerud og Vestfold fusjonerte fra årsskiftet, og overtidsbruken knytter seg for det meste til den tidligere Høyskolen i Buskerud.

Over halvparten av de 13 overtidsmillionene er utbetalt ved skolens avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap – det som tidligere var Høyskolen i Buskerud.

I Buskerud tilbys det bachelor- og masterstudier i økonomi i både Hønefoss og Kongsberg, med en rekke spesialiseringer. Fra høsten 2013 ble det også startet opp økonomilinje i Drammen, etter at BI la ned sitt tilbud der.

Kan kutte studier

Rektor Petter Aasen, som var rektor i Vestfold fram til 1. januar, og deretter overtok ansvaret for den fusjonerte skolen, sier han raskt skjønte at dette var snakk om ulovlig og planlagt overtid og at utbetalingene var i strid med Arbeidsmiljøloven.

– Jeg ga klar beskjed om at denne praksisen ikke skal videreføres, sier Aasen til Dagens Næringsliv.

Skolen vurderer nå å kutte ut studier med få søkere og studier der skolen ikke har klart å få inn nok kompetente lærere.