NRK Meny
Normal

Avdødes mobil sluknet kl. 3:15

DRAMMEN (NRK): Mobilen til Per Gunnar Asheim sluknet kl. 3:15 den 27. mars. Få timer etterpå ble han funnet død.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

UTBRENT: Per Gunnar Asheim ble funnet i denne utbrente bilen på Tranby i Lier.

Ett av de store spørsmålene i Tranbysaken er når bilen brant. Så langt i retten har vitner fortalt at de fant bilen rett før klokken 10 onsdagen i påskeuken. Da var bilen utbrent.

Nå er spørsmålet om avdødes og tiltaltes mobiltrafikk kan gi flere svar på når eksakt bilen brant.

I Drammen tingrett har politibetjent Henrik Kløften ved Søndre Buskerud politidistrikt presentert hvor mye trafikk det var på telefonene og hvor telefonene befant seg i dagene før dødsfallet.

Mobilen blir passiv

– Mandag kveld klokken 22:52 går mobiltelefonen til avdøde inn i passiv modus. Det vil si at den ikke har noen utgående informasjon. Eventuelle meldinger og samtaler kan allikevel komme inn uten at de blir besvart.

Tranby

Politiet gjorde flere undersøkelser i ekteparets enebolig.

Foto: NRK

Fra det tidspunktet var ikke telefonen i bruk, men i løpet av natt til 27. mars bytter den basestasjoner. Det kan tyde på at den blir forflyttet fra parets enebolig til parkeringsplassen på Kraft som er et par kilometer unna.

– Da mobilen ble funnet i den utbrente bilen, var den så ødelagt at det ikke var mulig å få noen informasjon ut av den. I stedet har vi fått oversikt over mobiltrafikken fordi det ble tatt en sikkerhetskopi av iPhonen mandag 25. mars, fortalte Kløften.

Sluknet kl. 03:15

Selv om mobiltelefonen til avdøde var passiv, var den påslått og sendte signaler til basestasjoner. Først klokken 3:15:56 natt til 27. mars skjer det en endring.

– Da går avdødes mobil ut av telenettet. Det er mulig den viser beskjeden "Jeg går av nett" som en iPhone ofte gjør når den for eksempel ligger i sola og blir for varm.

Det er også en mulighet for at telefonen ble slått av eller gått tom for strøm. Retten har tidligere sett avdødes utbrente armbåndsur. Til tross for store brannskader, kan man se at klokken viser 3:15.

Den tiltalte 53-åringen disponerte flere mobiltelefoner, to av dem hadde sim-kort. Teleopplysninger viser at telefonene hennes lå i ro natt til 27. mars. Den eneste aktiviteten er at en alarm for vekking blir slått av på natten. Tiltalte har fortalt at hun alltid hadde på vekking fordi hun likte å stå opp tidlig.