Bevis ble flyttet på

DRAMMEN (NRK): Flere av politiets viktigste bevis hadde blitt flyttet på i parets bolig på Tranby etter Per Gunnar Asheims dødsfall.

Tranby

UNDERSØKTE HUSET: Ekteparets hus på Tranby ble undersøkt etter at Per Gunnar Asheim ble funnet død.

Foto: NRK

I retten onsdag er det ransakelser og beslag i parets bolig på Tranby det handler om. Nå får retten høre mer om det som er påtalemyndighetens viktigste bevis. Flere av disse gjenstandene skal ha blitt flyttet på etter at politiet sperret av huset.

Kripos gjorde undersøkelser i huset dagen etter at Per Gunnar Asheim ble funnet død i den utbrente bilen. Først og fremst lette de etter blodspor eller andre tegn til kamp, noe de for øvrig ikke fant. Kripos tok den dagen en rekke bilder inne fra huset.

Ting var blitt flyttet på

Tre dager senere startet lokalt politi fra Lier undersøkelser i boligen. Flere gjenstander ble beslaglagt. Det siste beslaget ble gjort i juni 2014, altså over ett år etter dødsfallet.

– Etter at det ble påvist medikamenter i blodet til Per Gunnar Asheim, dro vil til huset for å gjøre undersøkelser som kunne knyttes opp til medikamentbruk, fortalte politibetjent Olav Natten Kleiveland i retten.

Da ble det funnet en rød drikkeflaske i et kjøkkenskap og en kaffekvern på kjøkkenbenken. I ettertid ble det kjent at disse hadde spor av medikamenter. På Kripos' bilder fra en drøy måned tidligere står verken drikkeflasken eller kaffekvernen på samme sted som da de ble beslaglagt. En melkeskummer var også flyttet på. Dette ble et tema i retten.

Utbrent bil Tranby

Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen.

Foto: NRK

Vakthold ved huset

– Hvordan var vaktholdet ved huset etter at det ble sperret av på kvelden 27. mars? spurte statsadvokat Trude Elisabeth Sparre.

– Den kvelden ble det satt opp politivakter ved huset. Deretter ble det byttet lås på døren og satt på forseglingstape som blir ødelagt hvis noen prøver å rive den av, svarte Kleiveland.

Retten ville da ha svar på hvordan ting kunne blitt flyttet på når huset var stengt av.

– Under en ransaking blir ting flyttet på. Alt blir tatt ut av skapene. Det skjer at ikke alt settes inn igjen. Så ting kan ha blitt flyttet på, men vi tar ikke ting ut av et rom og legger det inn på et annet rom, svarte Kleiveland.

Asheims kone er tiltalt for å ha dopet ned og drept mannen sin. Kaffekvernen og drikkeflasken er blant aktoratets viktigste bevis.