Mye penger i julegrytene

DRAMMEN (NRK): Frelsesarmeen melder om stor giverglede i år. Mange steder har de samlet inn mer penger enn tidligere.

Julegryte

Julegrytene til Frelsesarmeen har samlet inn rundt 30 millioner kroner i førjulstida.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– I Drammen har vi fått in 420.500 kroner, og det er en økning på nesten 50.000 fra i fjor, sier lederen for omsorgssenteret til Frelsesarmeen i Drammen, Ruth Bente Paulsen.

Det er ingen giverrekord i år, for i fjor gikk det samlede innsamlingsbeløpet ned, uten at Paulsen kan forklare hvorfor. Målet var å komme tilbake på samme nivå som for to år siden, og det har de klart.

Ruth Bente Paulsen

Ruth Bente Paulsen i Frelsesarmeen i Drammen er glad for alle som har vist omsorg for de som sliter før jul. Hun retter også en takk til de rundt hundre personene som har stått vakter ved julegrytene i byen.

Foto: Tove Bø / NRK

– Folk er veldig vennlige og snille. Nordmenn er solidariske, og vi er nok oppdratt slik, sier Paulsen.

Alle gir

Pengene de har fått inn har gitt 440 familier en litt bedre julefeiring. Rundt halvparten av pengene har blitt brukt før jul, mens resten av pengene Frelsesarmeen har samlet inn, går til arbeidet deres resten av året.

– Pengene fra julegryta hjelper oss hele året. Folk er ikke fattige og trengende bare til jul.

Alle samfunnslag gir sitt bidrag til julegrytene. Eldre mennesker kommer sammen med sine barnebarn, og unge familier og ungdom putter klingende mynter og knitrende sedler i gryta.

– Men også folk fra Hells Angels har vist sin giverglede. Vi har hele spekteret, forteller Paulsen.

Rundt 30 millioner

Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen

Informasjonssjef i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, melder om stor giverglede landet rundt.

Foto: Frelsesarmeen

Også i resten av landet har julegrytene vært innbringende for Frelsesarmeen. De endelige tallene er ikke helt klare, men ifølge infomasjonssjef Andrew Hannevik regner de med at det totalt er samlet inn rundt 30 millioner kroner. Etter at det flatet litt ut i fjor, har det de syv foregående årene vært en økning.

– Det ser i hvert fall ikke ut som det blir noen nedgang i år. I Oslo sentrum passerte de fjorårets resultat noen dager før julaften, og mange steder har meldt om veldig stor giverglede, forteller Hannevik og fortsetter.

– Jeg snakket med en dame som hadde stått på Egertorget. Hun har vært julegrytevakt i nærmere 50 år. Hun hadde aldri sett maken til den givergleden hun opplevde mandag før jul. Folk sto i kø foran gryta.