Staten venter med å sende 15-åring 200 mil

HOL/DRAMMEN (NRK): Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) stopper foreløpig saken der en 15-åring skulle sendes 2000 kilometer unna bygda hvor han hadde tilbud om fosterfamilie.

Mohammad Baqer

OVERRASKET:Hovudpersonen selv Mohammad Baqer, er både overraska og glad for snuoperasjonen til IMDi.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Imdi snur i saken. Regiondirektør i IMDi, Dulo Dizdarevic ønsker å presisere følgende:

  • Vedtaket om bosetting i Vadsø er ikke endret men iverksetting er satt i bero. Vedtaket kan bli vurdert endret i lys av nye opplysninger men ikke før et konkret tilbud i Hol kommune foreligger.
  • IMDi har aldri vært i kontakt med noen advokat i denne saken. Anførsel i saken «Regiondirektør i IMDi, Dulo Dizdarevic, har snudd i saken etter at advokaten tok kontakt» er en ubegrunnet insinuasjon og er direkte feil.
  • Geografisk avstand mellom asylmottakkommunen og bosettingskommunen er ikke en vurderingskriterium i seg selv da asylsøkere ved ankomst til Norge søker beskyttelse i hele riket og ikke i en bestemt kommune eller landsdel.

15 år gamle Mohammad Baqer har bodd elleve måneder på Hol statlige mottak som enslig mindreårig asylsøker. Nylig fikk han et brev fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som slo fast at han skulle bosettes i Vadsø, som ligger 2000 kilometer fra Hol.

Etter at NRK omtalte saken tidligere denne måneden har advokat Sidsel Katralen engasjert seg. Hun mener at IMDi har feiltolket loven da de påla den afghanske gutten å flytte til Vadsø.

Sidsel Katralen

Sidsel Katralen i Advokatfirmaet Elden DA har satt seg inn i saken der en afghansk 15-åring skulle flyttes fra Hol til Vadsø for å bosettes. Gutten ville selv bli i Hol hvor han hadde tilbud om fosterfamilie. Nå åpner IMDi for at gutten kan få bli.

Foto: Moment Studio

– Slik omstendighetene er rundt denne gutten er det ingenting som taler for at det er til hans beste å flytte til et nytt sted og klare seg selv. Han viser klart og tydelig at han klarer å slå seg til ro og knytte kontakt med voksne personer der han bor nå, og da må vi unngå å rive opp i livet hans og utsette han for en ny traume, sier Katralen.

Feiltolket loven

Advokaten påpeker at det i Mohammads sak vil være aktuelt å få et fosterhjem, noe han allerede har fått tilbud om i Hol.

Dulo Dizdarevic, regiondirektøri IMDI

Dulo Dizdarevic i IMDi forteller at de vil sørge for at Mohammad får et fosterhjem i Hol. Nylig sendte de et brev om at 15-åringen skulle sendes til Vadsø.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vi vurderer alltid mange momenter, og et av dem er om barnet eller ungdommen har funnet seg til rette i samfunnet han eller hun opprinnelig ble plassert i, sier regiondirektør i IMDi, Dulo Dizdarevic.

– Kan han bli boende i Hol så lenge han får tilbud om fosterhjem?

– Det stemmer. Vi kan ikke bosette enslige mindreårige uten at det foreligger en godkjent omsorgsløsning. Dersom det finnes et fosterhjem for gutten i Hol, skal vi sørge for at han får bo der, sier Dizdarevic.

Vil bli politi, lege eller bilmekaniker

15-åringen er selv både overrasket og glad for snuoperasjonen til IMDi.

Han har også planene klare for sin egen fremtid i Norge.

– Nå kan jeg endelig starte et nytt liv, nyte tiden og jobbe hardt på skolen.

– Hva vil du bli da?

– Jeg vil enten bli politi i Interpol, lege eller bilmekaniker.

Mohammad og Alviva

Alviva Hohler har søkt om å bli fostermoren til Mohammad Baqar hjemme i Hol.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK