NRK Meny
Normal

Sporer opp søppelsynderne

Hver dag dumpes det søppel rett utenfor gjenvinningsstasjonene her i landet. I Hole er flere av søppelsynderne sporet opp og anmeldt for miljøkriminalitet.

Søppeldumping

Når portene på gjenvinningsstasjonen i Hole er stengt, slenger folk søpla utenfor anlegget.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Panelovner, hagemøbler, gamle kjøkken og bygningsmaterialer er noe av det som folk setter igjen utenfor avfallsplassene etter stengetid.

Nesten hver dag må de ansatte ved gjenvinningsstasjonen på Svingerud i Hole starte dagen med å rydde opp utenfor porten. Kari og Torbjørn Grønvold bor like ved og ser ofte søppel dumpa utenfor porten.

– Det er helt unødvendig, folk veit jo når åpningstida er. Vi ser søppel bli dumpet hele tida, sier paret samstemt.

Søppeldumping 2

Både plast, kjemikalier og en printer er blant søppelet folk dumper utenfor portene til gjenvinningsanlegget på Svingerud i Hole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Alt mulig blir dumpet av folk som ikke klarer å forholde seg til åpningstidene, sier Tom Finnerud i Hadeland og Ringerike avfallsselskap.

– Her finner vi bygningsavfall, restavfall, og farlig avfall som kjemikalier. Det ønsker vi virkelig ikke, det kan være skadelig for våre andre kunder også.

Nesten daglig møter de ansatte ved avfallsselskapet av hauger av søppel utenfor portene på alle de fem gjenvinningsstasjonene de drifter.

Saftige bøter

Gjenvinningsselskapet ser på adferden som miljøkriminalitet. Nylig fikk en person som hadde lagt igjen spor om hvem han var i søppelet utenfor porten en bot på 8000 kroner.

Tom Finnerud

Tom Finnerud i Hadeland og Ringerike avfallsselskap sier store bøter venter de som blir fersket i søppeldumping. Nå blir det kameraovervåkning på anlegget.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Noe klarer vi å finne ut. Vi sjekker etter papirer eller spor om hvem som kan ha lagt igjen avfallet. Så anmelder vi vedkommende til politiet, sier Finnerud.

Nå plasserer Hadeland og Ringerike avfallsselskap overvåkningsutstyr ved alle sine gjenvinningsstasjoner, i håp om at dette skal hindre både tyverier og dumping av søppel.