Sørbråten må kanskje sprenges

Det kan bli aktuelt å sprenge bort deler av odden på Sørbråten i Hole for å lage det planlagte 22. juli-minnestedet. Faller på sin egen urimelighet, mener naboer.

Minnesmerke Utøya

Jonas Dahlgrens sitt forslag til minnesmerke ved Sørbråten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Fjellet er såpass porøst at det er usikkert om fjellet kan sages i, eller om det må sprenges. Dette er nyheter naboene ikke er glade for, sier Jørn Øverby.

– Da synes jeg saken faller på sin egen urimelighet. Hvis hele odden må fjernes for å bygge en ny, så kan man bygge den hvor som helst.

Mer hodebry

Det planlagte minnestedet på Sørbråten i Hole skaper nok en gang hodebry for naboene. Denne gangen er det en rapport fra Statsbygg som viser at odden i verste fall må sprenges i stykker for å støpe opp og utforme det planlagte minnestedet.

Det skal forestille et hakk i naturen for å symbolisere det som er tapt for alltid. Men selv om naboene er skuffet, er de ikke overrasket, sier Jørn Øverby.

Sørbråten

F.v.: Jørn Øverby, Anne Gry Ruud og Elling Klepp. Alle er beboere ved Sørbråten. Anne Gry er eneste av dem som sitter i Styret for Utstranda velforening. De andre er medlemmer i foreningen og naboer.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det var ikke nytt for meg, for dette signaliserte vi allerede tidlig i planleggingen.


Ikke overrasket

Heller ikke nabo Elling Klepp er overrasket. Han sier alle som bor i området vet hvordan steingrunnen er. Den er løs og porøs og det er vanskelig å gjøre noe fornuftig med den.

– Hvilke konsekvenser tror du at det får?

– Det vil i alle fall være umulig å tilbakeføre området slik det opprinnelig var. Det vil være umulig å bruke steinene videre og det blir sannsynligvis veldig dyrt, uten at det nødvendigvis har så mye å si.

Det er nylig tatt ferske prøver av fjellet og grunnforholdene på Sørbråten. Om fjellet viser seg å være fast og robust nok, kan det sages i stykker. Hvis ikke må det sprenges, sier prosjektleder i Kunst i offentlige rom - KORO, Jørn Mortensen.

Sterkt i mot

– Jeg tror ikke det er det mest realistiske alternativet. Og hvis det må sprenges må de skje i så liten skal at det ikke går ut over odden som sådan. Dette må Skanska ta stilling til, det er de som er ekspertene her.

– Naboene til Sørbråten har vært sterkt i mot dette minnestedet fra første stund, nå får de også høre at det kanskje må sprenges. Er du redd for reaksjonene?

– De som er i mot minnestedet vil nok være mot minnestedet uansett metode. Men jeg håper at den metoden som blir valgt vil være så lite dramatisk som mulig.


– Veldig skuffende

Den nye reguleringsplanen for Sørbråten skal behandles av politikerne i Hole i september. Etter det blir det høringsrunde og endelig avgjørelse på nyåret. At det fortsatt jobbes for å gjennomføre det mye omstridte minnestedet, er ikke naboene glade for.

– Det er veldig skuffende. Det signaliserer at de kommer til å trosse igjennom dette prosjektet uavhengig av den massive motstanden dette har fått over hele landet.

Les også: