NRK Meny
Normal

– Vi måtte grave for ikke å bli sperret inne

55 personer, inkludert mange videregåendeelever, måtte evakueres etter at det gikk et snøskred i Ål i Hallingdal. Flere var redde og bekymret for hvordan det skulle gå.

Evakuert etter snøskred Ål

Elevene fra Lørenskog måtte grave for å ikke bli sperret inne i snøhulene.

Foto: Privat

– Vi hadde ikke veldig god sikt innover fjellet. Da alarmen gikk med at 55 personer hadde blitt tatt av skred så ble det hektisk, sier Embrik Skarsgard i Vats Røde Kors.

Politiet fikk melding om skredet like etter klokken 2 i natt. En gruppe på 55 personer, inkludert mange videregåendeelever, skulle etter planen overnatte i telt og i snøhuler.

Elever evakuert etter snøskred Ål

Elevene ble evakuert med blant annet beltevogner og tråkkemaskiner.

Foto: Privat

– Det er snakk om en videregående skole på tur, som etter planen skulle sove i snøhule, men så har en snøskavl kollapset, forklarer operasjonsleder Tom Richard Jansen i Sør-Øst politidistrikt.

Ved 5-tiden kom hjelpemannskapene fram til gruppen. Da var det først blitt brøytet vei til Bergsjøstølen fjellhytte et par kilometer sørøst for Bukketjørne. Det var der gruppen la ut fra, og det er også den veien de tok ned igjen.

– Ekstrem vind

Elever evakuert etter snøskred Ål

Det var dårlig vær i området.

Foto: Privat

– Det vi opplevde var vær som ble dårligere og dårligere, og snø som tettet igjen snøhulene våre. Vi måtte ut og rullere på graving for å ikke bli sperret inne, sier Simon Bjørn Kristiansen.

Han er en av dem som måtte bli evakuert i det forferdelige været.

– Var det noe panikk?

– Jeg tror ikke det var panikk. Men det var flere som var redde og ordentlig bekymret for hvordan dette skulle gå, sier Kristiansen.

Han sier elevene fikk beskjed om å gå inn i snøhulene og at de ikke helt forstod hva som skjedde på utsiden før lærerne kom og fortalte at de måtte ut å grave.

– Da var det ekstrem vind. Du kunne ikke se noen ting hvis du ikke hadde på deg slalåmbriller. Det var forferdelig snøvær, forklarer Kristiansen.

Bergsjøstølen

I morgentimene er været fortsatt dårlig ved Bergsjøstølen – dit de 55 ble evakuert.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ventet på åpning for bedre vær

Elevene fra idrettslinja på Lørenskog videregående skole skulle etter planen gå på ski og bo i snøhule. Natt til tirsdag ble været dårligere.

– Det begynte å blåse opp. Det kom veldig mye vind som gjorde at vi fikk litt utfordringer, sier lærer Carina Berg.

– Vurderte dere noen gang å reise ned?

– Etter natt til tirsdag var det kanskje for sent. Vi vurderte å bli i hulene for å se om det kunne bli en åpning for bedre vær så vi heller kunne komme oss tryggere ned, forklarer hun.

To lærere fra skolen var i forrige uke i området for å finne et sted med nok snø til å bygge snøhule.

– Vi vurderte den skavlen som vi har gravd i til å være et godt utgangspunkt for en snøhule. Været har gjort at det har fokket seg snø slik at inngangen kunne bli tettet. Selve snøhulen har aldri vært utrygg, sier Berg.

Jobber med å skaffe et godt mottak

Elevene skal nå fraktes tilbake til Lørenskog i buss. Det bekrefter rektor ved Lørenskog videregående skole overfor NRK.

– Det som skjer nå er at de får pleie i Hallingdal. De blir kjørt tilbake hit med buss og vi jobber nå kontinuerlig med å få et godt mottak av både elever og lærere og ta en debrifing når de kommer tilbake, sier Atle Solberg Berland.

Han sier skolen har blitt kontaktet av flere foresatte.

– Jeg har fått noen telefoner fra foreldre. Men det som er viktig for oss er å få kartlagt situasjonen slik at vi kan gå ut med en felles informasjon til foresatte, sier Berland.

Elever Lørenskog videregående skole

Elevene fra Lørenskog videregående skole ble fraktet til Bergsjøstølen der de fikk igjen varmen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Roser hjelpemannskapene

– Vi er veldig glade for å ha fått god hjelp fra Røde Kors og også hatt med oss dyktige lærere som har hjulpet oss gjennom det her, sier Kristiansen.

Operasjonslederen roser også redningsmannskapene og sier at de gjorde en veldig god jobb i det dårlige været.

Ifølge Yr, er det meldt liten kuling ved Bergsjøstølen onsdag morgen, og vinden er ventet å øke til stiv kuling utover formiddagen. Det snør og er noen grader under null ved hytta, som ligger snaut 1.100 meter over havet.