NRK Meny
Normal

Slik overlever du snøskredet

Det er varslet stor snøskredfare i hele Nord-Norge til helga. I løpet av de to første månedene dette året har fem personer her til lands omkommet i snøskred. Røde Kors gir tipsene for hvordan du overlever et skred.

Video Snøskred

TIPS OM HVORDAN OVERLEVE SNØSKRED: Her graver en skipatrulje ut en person fra snøen (arkivfoto).

Foto: Nyhetsspiller

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Den vanligste feilen er at man går i et terreng man ikke er kjent i, eller at man går i ei bratt skråning eller helning. Det er det som har skjedd i de fleste skredene som er utløst den siste tida. Man bør ikke overstige en 30 graders helning, for da kan man utløse snøskred, sier leder for hjelpekorpset i Røde Kors Nordland, Trond Walter Svendsen.

25 år siden Vassdalen-ulykka

Trond Walter Svendsen og over 13.500 medlemmer i de lokale hjelpekorpsene rundt om i landet er de som rykker ut på kort varsel, når det er behov for folk til redningsaksjoner.

For mange er også lørdag en spesiell påminner om hvor galt det kan gå når et snøskred går. Det er nemlig 25 år siden Vassdalen-ulykka, der 16 soldater omkom. Se video fra minnemarkeringen her:

Video 25 år siden Vassdal-ulykka

Siden da har Forsvaret lært mye.

Se video:

Video Trener på skredsøk

Flere liv gått tapt

I de to første månedene i år mistet fem personer livet i snøskred.

Norges Geotekniske institutt har meldt at det er stor snøskredfare i Nord-Norge, og spesielt i Nordland er det faregrad 4.

Her er tipsene dersom snøskredet tar deg

Dersom du er så uheldig at du utløser eller havner mitt i et snøskred er dette tipsene fra Svendsen:

  • Hvis du går i et skred, eller løsner ut et skred, så er det om å gjøre å svømme oppå skredet og holde seg flytende.
  • Prøv å rulle som en ball, ved å holde armene foran hodet, slik at man holder luftveiene fri.
  • Prøv å grav deg ut. Når man oppholder seg mer en 10 minutter og oppover kan nedkjølingen være fatal.
  • Bruk skistav til å søke etter andre i skredet.
  • Det er stor fare nye snøskred i samme område, kom deg raskt ut av området.
  • Også er det selvfølgelig varsling til nærmeste 1-1-3 eller 1-1-2. Spesielt dersom det er flere personer som har blitt tatt i skredet, slik at man får hjelp fortest mulig.

Snøskred i Glomfjord

SNØSKRED I GLOMFJORD: I februar ble en ung mann fra Tyskland tatt i et skred utenfor løypa i Glomfjord. Han fikk lettere skader i skredet.

Foto: Vebjørn Karlsen, 330 Skvadronen
– Bruk sunn fornuft

– Jeg kan ikke si at folk bør holde seg inne, men folk bør bruke sunn fornuft dersom de skal ut, sier Svendsen.

Han mener man alltid må tenke sikkerhet når man skal ut på tur, og spesielt dersom det er dårlig vær i fjellet, bør man ha og kunne bruke sikkerhetsutstyr.

– Og dersom man først skal ut, så kan man jo lese på NGIs snøskredvarsel, sier han.

Stor skredfare på svensk side også

Men det er ikke bare i Nord-Norge det nå er stor skredfare. Også ved det populære utfartstedet Abisko i Sverige er det meldt om ekstrem snøskredfare, ifølge SVT.

Abisko ligger like over grensen, øst for Narvik, og er svært populært blant småbarnsfamilier og ungdommer som skal ta seg en skiweekend i fjellet.

– Det er ekstrem snøskredfare i Abisko Nuolja, med snøskredvarsel på fem på femgradsskalaen, sier snøskredeksper Petter Palmgren, ifølge SVT.

Politiet advarer også

For to uker siden gikk det et fatalt skred vest for Sortland, der en far og en sønn ble tatt av snøskred ved Mikkeltind . Faren i 40-årene mistet livet etter at han ble tatt i snøskredet. Siden har det vært flere skred i Vesterålen. Nå ber politiet folk ta hensyn.

– Ut i fra det som har skjedd de siste ukene i Vesterålen, så er det absolutt grunn til å være på vakt og være forsiktig når man beveger seg i fjellet, dersom man må det, for skredfaren er økende, sier lensmann Bjørn Johansen på Sortland.

Redningshelikopter ved Mikkeltind

EN OMKOM I SNØSKRED VED MIKKELTIND: En mann i førtiårene omkom etter at han og sønnen ble tatt av snøskred ved Mikkeltind vest for Sortland.

Foto: Privat