NRK Meny
Normal

Skar dyrene løs

Det var dramatisk da 50 kyr måtte skjæres løs etter at møkkakjelleren raste ut hos Sissel Skarsbø Dokken på Ål i går kveld. Det var bare så vidt hun og mannen reddet seg ut i den voldsomme hendelsen.

Møkkakjeller raste ut 2

Kuer og store mengde møkk havnet på bakken da veggen i møkkakjelleren raste ut.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det var en vegg i møkkakjelleren som gled ut. Det førte til at deler av gulvet i fjøset over der kuene stod på bås, ga etter.

– Jeg hørte et stort smell, og et par sekunder senere forsvant hele veggen i møkkakjelleren. og deler av fjøsgulvet raste sammen.

Hun sto like ved melkerommet og så mannen sin kaste det han hadde i hendene og kastet seg inn i melkerommet for å redde seg unna.

– Jeg så ikke sønnen min, så jeg trodde et øyeblikk at han var tatt med i raset, sier Skarsbø Dokken, som er tydelig preget av dramatikken.

Les også: Møkkakjeller raste ut i Ål

Mokkakjeller raste ut på Ål
Foto: John Storhaug

I god behold

Det sto flere kuer i fjøset og etter hvert fikk de tak på kniver og begynte å skjære løs dyrene.

– Dyrene lå ute i møkka på vegen, og vi fikk heldigvis skjært dem løs ganske raskt. De er i god behold. Det var bare å få dem opp i beitet, forteller hun.

Da dyrene var løse, ble nødetatene varslet.

– Vi har heldigvis et stort telt på 180 kvadratmeter stående, der vi har hatt noen dyr gående. Vi fikk dem opp dit, så de kunne være der i natt. Vi fikk hjelp av en nabo, som kjørte opp noen forballer til dem.

Melkespreng

Det var 50 dyr i fjøset og 32 av dem var melkekyr. Dette er dyr som må melkes to ganger om dagen, og de får voldsom melkespreng hvis de ikke blir melket.

– Vi har jobbet hardt natt for å få tak i et fjøs for å få melket dyrene nå på morgensiden. Vi er på vei nå for å se på et fjøs. Vi har dyrebilene klare for å hente dem, så vi kan få dem og får tatt ut melken av dem.

Det ble jobbet for å få tak på et mobilt melkeanlegg for å kunne melke dem hjemme, men det lyktes ikke.

– Det er derfor vi må flytte dem nå, sier hun.