Piggdekkdetektor skal gi økte inntekter

En oppfinner fra Hol i Hallingdal har utviklet en detektor som kan skille mellom piggdekk og piggfrie dekk. Detektoren kan gi Oslo kommune ekstrainntekter på 100 millioner kroner i året.

Vintertrafikk i Oslo

Mange bilister unnlater å betale piggdekkavgift i Oslo. Det skal en ny oppfinnelse gjøre noe med.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Piggdekkdetektor

Piggdekkdetektoren er en plate som blir asfaltert ned i veien. Her viser Fredrik Kleven hvordan plata virker.

Foto: Ole Bjørn Kleven

– Jeg kom på ideen ved en ren tilfeldighet. Jeg var på Adamstuen, og det er gravd på kryss og tvers i hele Oslo. Over grøftene ligger det stålplater. Jeg våknet om natta av lyden når biler med piggdekk kjørte over en slik plate. Det er forløperen til piggdekkdetektoren, sier oppfinner Ole Bjørn Kleven.

I fire år har han og sønnen Fredrik jobbet med å utvikle ideen. De har søkt patent på oppfinnelsen, og nå står de foran det kommersielle gjennombruddet.

Når en bil passerer detektoren, kan den skille mellom piggdekk og piggfrie dekk.

– Vi har digitalisert lyden fra et piggdekk som passerer en plate i veibanen, og ut ifra lyden kan vi finne ut om kjøretøyet har piggdekk eller ikke, sier Kleven.

Piggdekkdetektoren blir asfaltert ned i veien, og lyden den samler inn blir analysert av en datamaskin.

Skal ta snylterne

Byer som har innført piggdekkavgift har dermed et nytt våpen mot dem som lar være å betale avgift. Dem er det mange av. Bare i Oslo er det beregnet at kommunen kan øke inntektene med rundt 100 millioner kroner.

Ole Bjørn Kleven

Da Ole Bjørn Kleven overnattet i Oslo, våknet han av piggdekkstøy.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– I Oslo betaler bare halvparten av bilistene som kjører med piggdekk. Resten er unnasluntrere. Så kommunen taper store penger på at folk snylter. Kanskje kunne piggdekkgebyret vært halvert, hvis alle hadde betalt, sier Kleven.

Stor interesse for oppfinnelsen

Ikke bare Oslo kommune har vist interesse for detektoren. For den kan brukes også til å finne ut andre ting om bilen som passerer.

– Vi kan analysere dybden på dekkmønsteret, og se om bilen har harde, slitte sommerdekk. Vi kan også finne ut vekten på bilen, sier Kleven.

Statens vegvesen har derfor meldt sin interesse. De ønsker å teste ut detektoren på grenseovergangene, for å hindre at trafikkfarlige kjøretøy kommer inn i landet.

Piggdekkdetektor

Slik ser piggdekkdetektoren ut på innsiden.

Foto: Ole Bjørn Kleven