Rumenere avhøres i korrupsjonssaken

Denne uka gjennomføres avhør av flere rumenere som er siktet i forbindelse med etterforskning av korrupsjon i Kongsberg Gruppen.

Kongsberg Defence Communications

I to år har Økokrim etterforsket korrupsjon knyttet til Kongsberg Gruppen.

Foto: Knut Brendhagen

Et selskap i Kongsberg Gruppen er siktet på bakgrunn av mistanke om korrupsjon og bestikkelser knyttet til et mangeårig kundeforhold til rumenske myndigheter.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim vil ikke kommentere hvem som skal avhøres, men bekrefter at bevisopptakene i tingretten denne uka er en viktig del av etterforskningen.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Foto: Økokrim

Ja, det er viktig med disse avhørene for å kartlegge hva som har skjedd og se hvordan disse personene kan belyse i vår sak.

Etterforsket i to år

Det var i februar i 2014 det ble kjent at Økokrim hadde siktet et selskap i Kongsberg Gruppen på bakgrunn av mistanke om korrupsjon og bestikkelser knyttet til gruppens virksomhet i Romania. I denne perioden leverte selskapet kommunikasjonsutstyr til politi- og grensekontrollen i landet.

Det er satt av tre dager i Oslo tingrett til bevisopptakene med rumenerne, det er vanlig med referatforbud fra slike saker.

– Avhørene skjer via videolink fra Romania og det skal tolkes, det er mye som skal klaffe, men vi håper bevisopptakene blir gjennomført som planlagt.

Djupesland vil fortsatt ikke si noe om omfanget av korrupsjonen som skal ha foregått, men har tidligere bekreftet at det er snakk om bestikkelser, og at det dreier seg om betydelige summer.

Er til stede i retten

Siktelsen retter seg både mot gruppen som helhet, og selskapet Kongsberg Defence and Aerospace. I tillegg er en ansatt i Kongsberg Gruppen siktet.

Les også: Nekter straffskyld

Alle aktører i saken kan være til stede i retten denne uken under bevisopptakene av rumenerne som formelt er siktet i saken, og stille spørsmål.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Automotive

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen sier selskapet er representert i retten ved sin advokat fra Advokatfirmaet Thommessen.

-– Tingretten avhører denne uken de rumenerne som formelt er siktet i saken, men av hensyn til at dette er en sak under etterforskning finner vi det ikke riktig å kommentere ytterligere før Økokrim har avsluttet sin etterforskning og kommet med en konklusjon.