Tar vare på ungdommen fra to-hjuling

Med dispensasjon til å kjøre i utmark, legger tjue tusen kubikk ut på veiene i Røyken i kveld og i natt.

Hans-Peter Lannerstedt

Med et våkent blikk og 160 hestekrefter mellom beina, lover Hans-Peter Lannerstedt å passe på ungdommene i Røyken natt til 1. mai.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Tradisjonen tro er de på plass i nærmiljøet i kveld. For sjuende år på rad entrer Røyken MC-ravn motorsyklene i kveld. De ønsker å være til stede for ungdommen.

– Veldig mange av oss har barn som er ute og fester, mens noen har barn som snart er i den aktuelle alderen, sier Hans-Peter Lannerstedt.

Han er leder i motorsykkelklubben. MC-ravnene er en undergruppe i de lokale Natteravnene. Det spesielle er framkomstmiddelet.

Vil gjøre kvelden trygg

Hans-Peter Lannerstedt

I hele kveld er Hans-Peter Lannerstedt på plass blant ungdommen i Røyken.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I fjor var de 23 ravner, mens i kveld regner han med at rundt tjue motorsykler er med når de legger ut på veien. Med gode samtaler ønsker ravnene å fortelle om hvorfor det er lurt å holde seg innenfor lover og regler. Og om hvilke konsekvenser det kan få hvis du ikke gjør det. Men han vil ikke kalle MC-ravnene for moralpoliti.

– Vi er voksne, edrue mennesker som skal passe på og gjøre kvelden trygg for ungdommen. Vi trår til hvis det er behov for det, sier Lannerstedt.

Vanlige Natteravner bruker apostlenes hester og rekkevidden blir deretter. Med dispensasjon til å kjøre i utmark, har MC-ravnene mange fordeler.

– Vi dekker hele kommunen fra Sætre i sør, til Slemmestad i øst og Engersand i vest, sier Lannerstedt.

Les også:

Kjører nesten hver helg

Motorsykkelravnene i Røyken er ikke unike i landet. De fleste større byer har lignende natteravner.

Motorsyklistene har taushetsplikt og kontakter ikke foreldre med mindre ungdommen ønsker det selv. Målet er ikke å holde de unge vekk fra festlige utelag. Snarere tvert imot.

– Vi håper det blir mange ungdommer ute. Det har vi savnet de siste årene. Mange sitter hjemme foran PC-skjermen, men vi vil ha dem ut, sier Lannerstedt.

– Hvordan blir dere tatt imot når dere kommer dundrende på dette utstyret her?

– Selv når vi kommer til fester med litt eldre ungdom og voksne, blir alt bråk gjerne oppløst. Da blir de mer opptatt av motor og kubikk.

Sesongåpningen er i dag. Men Røyken MC-ravn er ute hver fredag og lørdag fram til midten av juni, før de starter opp igjen 20. august. Da holder de det gående så lenge føret holder.

Som et kinderegg

Lederen for motorsykkelklubben kaller aktiviteten for et kinderegg. For stort bedre går det ikke an å ha det som motorsyklist.

– Du får kjøre motorsykkel, og du får fri fra kone og barn. Det er tre ting på en gang. Hva mer kan en motorsyklist ønske seg, smiler Lannerstedt.

Logo Røyken MC-ravn

Logoen til Røyken MC-ravn har Lannerstedt laget selv. Vester med denne logoen på ryggen har alle motorsyklistene i klubben på seg når de er ute.

Foto: Knut Brendhagen / NRK