Hopp til innhold

Håper nordmenn velger norgesferie

Hver tredje reiselivsbedrift sliter med å betale regningene sine. Nå håper NHO at mange også i år tar i bruk Norge som sitt ferieland.

Håen, Værøy, Lofoten.

Værøy i Lofoten er et populært reisemål om sommeren.

Foto: Anders Nielsen / NRK

31 prosent av reiselivsbedriftene i landet sliter med å betale regningene. Det kommer frem i en undersøkelse gjort av NHO reiseliv.

I enkelte fylker svarer hele fire av ti at de sliter med å betale regningene sine. Undersøkelsen ble gjort før de siste restriksjonene med blant annet skjenkestopp.

Benedicte Røer

Benedicte Røer er fungerende regiondirektør i NHO Oslo og Viken.

Foto: NHO / Moment Studio

– Vi har fått en mer krevende start på 2022 med smitteverntiltak enn det vi hadde ønsket, så mange er spente på situasjonen fremover, sier fungerende regiondirektør for Oslo og Viken i NHO, Benedicte Røer.

Pengene er borte

På Geilo sitter Roger Espeli. Han er daglig leder i Geilo Gruppen, som eier blant annet Highland lodge og Vestlia resort. I tillegg er han styreleder for Visit Geilo.

– Det er en realitet at mange sliter med å betale regningene sine. De aller fleste bedriftene innenfor reiselivet, hotell og restaurant lever med stram likviditet uavhengig av pandemi.

Roger Espeli

Roger Espeli på Geilo er spent på hvordan 2022 blir.

Foto: Gunner Grimstveit / NRK

Espeli forteller at det var god omsetning i sommer, men at de pengene har forsvunnet fort.

– Når regningene kommer så sliter folk med å betale dem rett og slett, sier Espeli.

Oslo mest pessimistiske

Det er mange som ikke har stort håp om suksess de neste månedene. De aller fleste bedriftene tror markedsutsiktene blir dårligere det neste halve året.

I Oslo er pessimismen høyest. Der tror hele 96 prosent av de spurte bedriftene som at markedet blir dårligere. Bransjene som er mest pessimistiske er serveringsbransjen, hotell/overnatting, uteliv og kulturbransjen.

Hyttefolk på sommarferie ser ut til å redde sommarsesongen for reiselivet i Hallingdal.

Reiselivet håper på stor aktivitet i Norge i sommer.

Foto: Caroline Utti / NRK

Nå håper NHO at folk velger Norge som ferieland også i 2022.

– Vi har en klar oppfordring om å bruke Norge som sitt ferieland. Alle reiselivsbedrifter i Norge trenger besøkende og står klare til å ta imot gjester til sommeren. Selv med eventuelle restriksjoner så vil jeg anbefale Norge som ferieland, sier fungerende regiondirektør i NHO, Benedicte Røer.

Trenger norske turister

Også Espeli håper folk velger Norge når ferien planlegges i år.

– Vi er avhengig av at nordmenn velger oss, og vi mener at vi har et godt produkt også med ren luft, stor plass og mange aktiviteter.

Selv om mange nå synes tida er vanskelig, så håper Espeli på bedre tider.

– Vi er optimistiske vi. Fremtiden ser lys ut, men vi vet ikke helt om fremtiden starter i februar i år eller i 2023.