Hopp til innhold

Reagerer sterkt på at det igjen skal bygges transittmottak i Lier

Høyres gruppeleder i Lier, Søren Falch Zapffe, reagerer på at det igjen skal bygges asylmottak på Lierskogen.

Utenfor transittmottaket i Lier

Høyrepolitiker Søren Falch Zapffe og varaordfører i Lier Nina Johnsen, er enige om at prosessen rundt et nytt transittmottak på Lierskogen ikke har vært godd

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Dette oppfatter jeg som et rent overtramp fra statens side. Det er ganske betegnende at regjeringen kanskje selv vet at den skal gå av om et par dager, legger ut sånne snubletråder for en ny regjering.

Søren Falch Zapffe

Lokalpolitiker og høyremann, Søren Falch Zapffe, er kritisk til både prosessen og plasseringen et nytt transittmottak.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Men det er vel ikke overraskende at man vil bruke dette området på Lierskogen som tross alt har vært transittmottak tidligere?

– Det er helt korrekt, de har ved to anledninger gjort henvendelser til kommunen og gjort oss oppmerksom på dette. Vi har sagt at gjenoppbygning etter brannen kan ikke vi forhindre, det betyr altså et mottak på 180 plasser.

Men Søren Falch Zapffe, er klar på at skal det bygges noe som er større enn det som var, da krever kommunen å bli involvert i prosessen.

– Da krever det en byggeprosess etter plan og bygningsloven. Kommunen har krevd at det skal være gjenstand for en kommuneplanbehandling slik at vi får en ordentlig konsekvensutredning, eventuelt også utredning av alternativer.

Lokalpolitikeren er klar på at utfordringene man har hatt rundt mottaket i Oslo, flyttes til Lier.

– Det er klart at de problemene man nå har i Oslo, de tar man bare med på lasset til Lier.

Saken fortsetter under bildet.

Brannruin Lierskogen

Transittmottaket på Lierskogen fikk store skader under brannen i 2010. Nå ønsker regjeringen at nye bygninger skal reise seg på stedet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Dårlige erfaringer

Justisdepartementet har bestemt at Refstad transittmottak i Oslo skal flyttes til Lier. Refstad transittmottak ligger like ved Aker sykehus i Oslo, har i lang tid hatt problemer med kriminalitet og narkotikabeslag. Senest i sommer var det en storkontroll på mottaket.

Les mer om dette her: Legger ned transittmottak i Oslo

– Vår erfaring med et asylmottak på Lierskogen har vært veldig dårlig. Staten som tiltakshaver har ikke vært villig til å utføre avbøtende tiltak i det hele tatt, og dette har vært en trussel hengende over lokalmiljøet i mange år.

Men høyrepolitikeren er enig i en ting, ett sted må transittmottaket ligge.

Saken fortsetter under bildet.

Brann Lier statlige ventemottak

Lier statlige ventemottak, gikk opp i flammer i 2010. Nå vil regjeringen at mottaket skal gjenoppstå.

Foto: Bendiksby / Scanpix

– Det er helt korrekt. Men jeg er ganske sikker på at man kan finne steder man ikke kommer så nær innpå befolkningen.

Høyrepolitikeren har ikke noe formening om hvor ett nytt transittmottak kan ligge, som et alternativ til Lierskogen.

– Det er ikke en kommunal oppgave. Men vi har gjort oppmerksom på de problemene som lokalmiljøet på Lierskogen får, og vi ønsker selvsagt å ivareta de i størst mulig grad.

– Hva skjer nå fremover da?

– Vi i kommunen kan ikke gjøre noe før vi vet hva slags tiltak som statsbygg vil iverksette. For hvis de setter opp et mottak identisk med det som brant ned, så står vi uten virkemidler.

Aps Bøhler jubler

– Dette er gledelig. Vi har jobbet lenge med å få dette ut av byen, sa Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Jan Bøhler til NRK før helgen.

Han mener det er feil at et slikt mottak ligger i et tettbebygd strøk øst i Oslo. Bøhler tror Lier er en mer egnet plassering fordi veien til de kriminelle miljøene i Oslo sentrum blir lenger.

– Det gir mer avstand til sentrale Oslo. På den måten er det lettere å ha en oversikt over hva som foregår på mottaket, og asylsøkerne har ikke narkonettverk og andre kriminelle på dørstokken.

Mottaksleder Tove Gilje tror ikke problemene med kriminalitet med kriminalitet forsvinner selv om mottaket flyttes.

– Problemstillingen blir ikke borte av den grunn. Det er ikke problemet med driften av mottaket som er utfordringen, men organiserte kriminelle miljøer, sa Gilje til NRK.