NRK Meny
Normal

Politiet: – Folk må fortsette å varsle

DRAMMEN (NRK): Politiet ser ikke at de kunne gjort ting annerledes, da de satte i gang en stor væpnet politiaksjon lørdag.

Gævermann på Magasinet i Drammen

To menn ble observert inne på Magasinet i Drammen. En av mennene hadde et futteral på ryggen, som et vitne trodde inneholdt våpen.

Foto: Bilde fra overvåkingskamera/Politiet

Et vitne mente å ha sett en mann med våpen inne på kjøpesenteret magasinet i Drammen lørdag ettermiddag.

En stor, væpnet politiaksjon ble satt i gang, og kjøpesenteret ble evakuert som følge av meldingen til politiet. Aksjonen ble avsluttet etter noen timer.

Mannen som vitnet trodde bar våpen, hadde et futteral på ryggen. Det viste seg etter hvert at futteralet inneholdt fiskestenger.

– Overdrevet terrorfrykt

Børre Kristian Johansen

Børre Kristian Johansen mener det er lett å se forskjell på et futteral for våpen og et for fiskestenger.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Børre Kristian Johansen i forretningen Friluftsmagasinet rister oppgitt på hodet av hendelsen. Han mener folks terrorfrykt er overdrevet.

– Det har tatt helt av, men det er slik det har blitt i dette landet. Du kan snart ikke gå ut med guttungen din og spikke deg et par pølsepinner, for da må du jo ha med deg kniv, sier Johansen.

Vil fortsatt ha tips

Politiet mener de ikke hadde noe annet valg enn å ta meldingen på alvor. Like før hadde politiet rykket ut på en alarm i en forretning rett i nærheten. Så kom beskjeden om at et vitne hadde sett en mann med våpen inne på kjøpesenteret.

Glenn Rhodén

Stabssjef Glenn Rhodén i Sør-Øst politidistrikt kan vanskelig se at politiet kunne håndtert situasjonen på noe annet vis.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi satte det i sammenheng og vurderte det slik at vi ikke hadde tid til å gjøre en grundig analyse. Med de opplysningene og kort tid til vurdering, har ikke vi noe grunnlag nå for å si at vi reagerte feil, sier stabssjef Glenn Rhodén i Sør-Øst politidistrikt.

Han er ikke enig i at terrorfrykten er overdrevet, og han vil fortsatt at folk skal tipse om smått og stort.

– Vi vil ha varsel om hva folk ser, og så skal vi gjøre vurderinga. I ettertid kom det fram andre opplysninger i denne saken, men de forelå ikke da beslutningene ble tatt, sier Rhodén.

Glade for at politiet reagerer

Folk flest synes det er betryggende at politiet rykker ut, selv om det i dette tilfellet viste seg i ettertid at det var helt udramatisk.

– Det er mer betryggende at de rykket ut. Det er mer naturlig at det skjer nå enn for noen år siden, sier en kvinne vi møter på gata.

Hun får støtte fra flere. Mange sier de er mer oppmerksomme nå enn for noen år siden, og de er glade for at politiet rykker ut.

– Det er bedre med en gang for mye, enn en gang for lite, sier en kvinne.