Hopp til innhold

Overvåkning av skoler

Alle videregående skoler i Buskerud kan få kameraovervåking. Fylkesskolesjefen vil vurdere om kameraene skal stå på hele døgnet.

Åssiden videregående skole
Foto: Guro Kjellsen / NRK

Overvåkningskameraer var til hjelp for politiet da to 17-åringer ble pågrepet etter mishandling av en 16-åring på Rosthaug skole tirsdag.

Fylkesskolesjef Tom Martinsen åpner for overvåkning på alle videregående skoler.

 

Setter motvillig opp kamera

Rektor Dag Siljan ved Åssiden Videregående skole var selv skeptisk til at skolen skulle installere kameraer. Nå kommer det 24 kameraer.

- Jeg er prinsipiell motstander av overvåking i åpne miljøer som vi ser mye av i samfunnet nå, sier Siljan. Men det har blitt nødvendig.

Til tross for at han selv helst skulle slippe å installere kameraer, peker han motvillig på hvor kameraene på Åssiden videregående skole skal stå.

- De skal være jevnt fordelt over hele skoleområdet, slik at de tar opp det meste av det som skjer, forteller rektor. Skolen har hatt mange innbrudd. Bare siden september i fjor har det vært over 20 innbrudd. De har vært kostbare.

Elevene for og i mot

Elevene er ikke bare entusiastiske til det som skjer. Noen frykter at de mister siste flik av privatliv. Men da Åssiden videregående skole vedtok å installere kameraer, gikk elevrådet i spissen for å få kameraer, forteller elevrådsleder Helle Håkonsrud.

- Det blir mindre stjeling, vi får sett mer av det som skjer rundt omkring på skolen. Det vil fortsatt skje ting som ikke skal skje, men det vil hjelpe noe, sier elevrådslederen.

Elevorganisasjonen i Buskerud er derimot sterkt imot å innføre overvåkningskameraer ved de videregående skolene i Buskerud.

Ifølge leder Anne Maurseth, er forslaget til fylkesutdanningssjef Tom Martinsen et drastisk tiltak.

Hun frykter at elevenes privatliv vil bli krenket, og ønsker heller en bedre dialog mellom skolen og elevene.

Datatilsynet skeptisk

 

Tom Martinsen
Foto: Guro Kjellsen / NRK

Datatilsynet mener det er greit at det er overvåkingskameraer på skolene, men de bør ikke filme i skoletida, sier avdelingsdirektør Knut Kaspersen i Datatilsynet. I skoletida er det lærerne som skal inspisere.  

Fylkesskolesjefen, Tom Martinsen, har ikke vurdert å be skolene skru av kameraene i skoletida.

- Vi ser jo at det kan være ønskelig at kameraene står på i skoletida, eksempelet på Rosthaug viser at det kan være fordeler ved det, sier fylkesskolesjefen.

Selv om Datatilsynet mener at skolene ikke bør filme i skoletida, vil fylkesskolesjefen at overvåkningskameraene også skal brukes i skoletida.

- Lærerene kan ikke få med seg alt. De er ikke ansatt for å være politi, men for å gjøre en jobb som lærere, sier Martinsen.