Hopp til innhold

Vil gjøre tøybleier trendy

– Tøybleier bør bli trendy, sier varaordføreren i Lier kommune. Som første kommune i Buskerud gir de pengestøtte til foreldre som er villige til å slutte med engangsbleier og gå over til bleier som kan brukes flere ganger.

Barn med engangsbleie

Lier kommune vil ha flere til å bytte ut engangsbleiene med tøybleier.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Nina Johnsen, Lier Venstre

Liers varaordfører har selv brukt tøybleier på sine barn.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Lier kommune gir nå inntil 1.250 kroner til familier som er villige til å kjøpe inn og bruke tøybleier på sine små. Støtten utbetales ved å vise kvittering ved en av helsestasjonene i kommunen.

– Viktig for miljøet

Nina Johnsen er varaordfører i Lier kommune for Venstre, og initiativtaker til ordningen. Hun sier kommunens motto ”Grønne Lier” skal være mer enn en floskel, og at de ønsker innbyggerne skal være miljøbevisste i alt de gjør.

Hun og kommunen mener det er flere gode grunner til å velge bort engangsbleiene; Økonomisk er tøybleiene billigere i bruk, for miljøet er det bedre fordi det brukes mindre energi til produksjon av bleier og for barna er naturmaterialene i tøybleiene bedre for huden.

– Siden ordningen kom i kraft ved nyttår har det vært stor interesse for ordningen, sier Johnsen, som tror støtteordningen kan være et viktig tiltak for å få ned mengden av husholdningsavfall.

Store bleieberg

Marianne Holen, kommunikasjonsansvarlig i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen.

Marianne Holen i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen applauderer Lier kommunes tiltak.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Engangsbleiene fra Lier havner etter hvert i avfallsanlegget på Lindum. Hvert år tar de imot rundt 2000 tonn fra kommunene i drammensregionen. Her blir det håndtert og resirkulert til energi.

– Det største problemet med engangsbleiene er at det blir så store avfallsmengder av det, sier kommunikasjonsansvarlig Marianne Holen i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen.

– Det beste for miljøet er å redusere avfallet, uavhengig av om avfallet er forurensende eller ikke. Alt bleieavfallet må jo samles inn og resirkuleres, sier hun.

– Vi synes det er veldig bra at Lier kommune innfører denne ordningen, for det bidrar til å redusere mengden avfall, sier Holen.

Delte meninger

På helsestasjonene i Lier, hvor man kan få utbetalt støtte til innkjøp av engangsbleier, er det delte meninger om å gå over til engangsbleier.

Trude Schei-Halvorsen er mamma til Petter på 10 måneder, og hun har ikke tenkt til å endre hans bleievaner.

– Nei, det har jeg ærlig talt ikke vurdert engang. Vi har fem barn i huset og nok klesvask. Jeg tenker at det enkleste er det beste, nemlig å kaste bleiene etter bruk.

Men hva om du fikk pengestøtte til engangsbleier?

– Nei, det blir for mye jobb rett og slett, sier Schei-Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trude Schei-Halvorsen

Trude Schei-Halvorsen med sønnen Petter på 10 måneder, er skeptisk til å prøve tøybleier.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Villig til å prøve

Amanda Carter

Amanda Carter har prøvd tøybleier tidligere, og ser ikke bort fra at lille Liam kan bli tøybleiebruker etter hvert.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Amanda Carter er mamma til lille Liam. Hun er blant dem som kan tenke seg å gjøre et forsøk med tøybleier.

– Ja, det er veldig fint for miljøet, tenker jeg. Jeg har prøvd det før og erfaringen er at det er litt mer tungvint enn vanlige bleier, men man får en rutine på det også. Alt blir jo en vane, sier Carter.

Hun synes det er bra at Lier kommune gir pengestøtte til tøybleier.

– Bør blir trendy

Varaordføreren tror flere vil ta i bruk ordningen etter hvert som den blir mer kjent.

– Det bør bli trendy å bruke tøybleier, sier Nina Johnsen, som selv har brukt det på sine barn. De er lette å få tak i hvis man gjør en liten innsats og søker på nettet. Bruk gjerne Grønn Hverdag sine nettsider, der er all informasjon lett tilgjengelig, sier Johnsen.

Den enkelte familie kan ta et mye større hverdagsansvar for å få ned de store avfallsmengdene, mener Johnsen.