Hopp til innhold

Vil innkalle 22. juli-etterlatte som vitner

Etterlatte etter 22. juli-terroren kan bli innkalt som vitner dersom det blir rettssak mellom staten og beboerne i Hole.

Planlagt minnesmerke Sørbråten

STRID: Det planlagte minnesmerket på Sørbråten i Hole vekker sterke reaksjoner blant naboene.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Naboene til det planlagte 22. juli-minnesmerket på Sørbråten i Hole har lenge sagt at de kommer til å saksøke staten dersom ikke minnestedet legges til et annet sted. Nå har advokat Harald Stabell, som representerer naboene, sendt et brev til kommunaldepartementet og kulturdepartementet der han formelt varsler et søksmål.

– Vi mener vedtaket er i strid med naboloven, og at det er urimelig og unødvendig å opprettholde plasseringen på Sørbråten. Nå er det opp til staten å gå bort ifra vedtaket som er fattet, sier Stabell til NRK.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet i 2014 å videreføre planarbeidet som statlig reguleringsplan. Planen ble vedtatt 5. april 2016.

– Vil føre til helseskader

I brevet beskriver Stabell hvor belastende det vil være for naboene å hele tiden bli minnet på det grufulle som skjedde den 22. juli 2011. Han skriver blant annet:

«Det gjøres gjeldende at minnesmerket med tilhørende fasiliteter vil påføre mine klienter helseplager, herunder helseskader og forsinket rekonvalesens.»

Dersom ikke staten endrer vedtaket innen to uker, vil Stabell stevne staten. Han tror saken kommer opp for retten i løpet av høsten.

Etterlatte kan bli innkalt som vitner

Ifølge Stabell er det 28 av naboene til Sørbråten som vil være parter i en eventuell rettssak. Advokaten ønsker å innkalle etterlatte etter 22. juli-terroren som vitner.

Advokat Harald Stabell

Advokat Harald Stabell representerer naboene til Sørbråten.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vi har fått henvendelser fra mange etterlatte som støtter naboene fullt ut, sier Stabell.

NRK har vært i kontakt med lederen for støttegruppa etter 22. juli. De ønsker ikke å kommentere saken.

– Klarer ikke å leve med det

Ifølge leder Maria Holtane-Berge av Utstranda velforening er 95 prosent av beboerne i området mot et minnesmerke på Sørbråten. Velforeningen ønsker å plassere det et annet sted i kommunen.

Maria Holtane-Berge

Maria Holtane-Berge er leder av Utstranda velforening.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi som stod oppi det 22. juli klarer ikke å leve med et minnesmerke i vårt nærmiljø. Vi trenger også å gå videre med våre liv, sier Holtane-Berge.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver i en e-post til NRK at de nå skal se på brevet og sende et svar. De har ingen ytterligere kommentarer nå.

Statsråd Jan Tore Sanner kommenterte søksmålet sist uke. Da sa han følgende:

– Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet legges til Sørbråten. Om noen skulle ønske å gå rettens vei for å få en vurdering av saken, må vi håndtere dette når det kommer.