Nå skal veggene være svarte

De hvite veggene er ut! Nå er det svarte vegger som er det riktige.

Elin Fossland

Nå skal vi male veggene våre i mørke farger, sier interiørarkitekt Elin Fossland.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Hvite vegger bruker vi ikke så veldig mye lenger. Det var en periode da alt skulle være hvitt. Det har vi gått litt vekk fra, også bruker vi litt mørke farger på veggene – grå og sorte – for å få litt dybde i rommene.

Det sier interiørarkitekt Elin Fossland fra Lier, som har skapt seg et internasjonalt renommé innen interiørarkitektur, og som nylig har lansert boken "Interiører".

Må lyssette riktig

Det er høst, og vi nordmenn har krøpet tilbake til, og inn i våre myke stuer og hjem. Ingen er så opptatt av å smykke ut og innrede som oss, men hvem skaper trendene? Hvem gir oss inspirasjonen til hvordan det skal se ut hjemme hos oss selv?

Denne uka blir vi med inn i interiørarkitekt Elins univers, og nå handler det altså om hvilke farger vi skal ha i hjemmene våre denne høsten.

Mørke farger skal det være i år

Riktig lyssetting er viktig.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK
Oransje detaljer

Oransje detaljer piffer opp i det mørke rommet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Denne veggen her har jo litt innslag av gult i seg, sånn at det blir en varm, gråsort tone.

– Ja, for man tenker ikke gult når man ser den veggen der, man tenker at den er litt lysere enn svart, at den er mørkegrå. Så veggene skal være mørke, altså?

– Det blir brukt veldig mye mørke vegger nå, og det blir gjerne til at vi maler hele rommet også, i en mørkere farge enn det ble gjort tidligere.

– Men blir det ikke veldig mørkt inne da?

– Nei, da må du lyssette riktig, sier interiørarkitekten, og vi innvender at dette unektelig høres dyrt ut.

– Neida, det er mange rimelige lamper og ting og tang å få kjøpt. I stedet for å pepre taket med masse downlights, for det koster, kan du kjøpte en enkel lyslist. Så kan man fore ned en liten list foran, så lyset bare "vaskes" ned foran den listen.

Elin viser oss også det riktige tilbehøret. Oransje kommer det til å være mye av, sammen med blåtoner, som vi allerede har sett en stund.