– Vi er ikke så stor familie, vi er bare fire. Så denne helgen lager jeg rundt 200 samosaer, og så putter jeg dem i fryseren.
For tobarnsmoren Hindi Hassan er det viktig å ta de store matforberedelsene før ramadan starter.
Hindi sier hun hvert år lager ferdig en god del mat på forhånd.
På søndag starter fastemåneden ramadan.
Da vil muslimer både i Norge og ellers i verden avstå fra å spise og drikke fra daggry til solnedgang.
For mange av dem er det viktig å fylle både kjøleskapet og fryseren med mat, slik at de kan spise godt etter en lang dag med fasting.
Gjør du matforberedelser til ramadan?
Matforberedelser sparer familien for tid
For denne familien er prepping av ingrediensene en viktig del av forberedelsene til ramadan.
– For at det skal bli lettere, kjøper vi inn ekstra ris og olje, og så forbereder vi og kutter grønnsakene. For eksempel det å kutte klar persille, til tabbouleh og andre retter sparer tid, sier Fatima Keejo.
Men det er spesielt én rett familien gleder seg til å spise sammen under ramadan, nemlig dolma.
– Det fineste med ramadan er å være sammen med familien min, men også å spise dolma, sier Fatima og broren Quday Keejo i enighet.
Økt pågang i butikken
Elite Mat i Drammen forteller at de opplever at flere handler hos dem nå enn ellers i året.
Ahmed Khatib er ansatt i butikken. Han sier de får inn populære varer hver dag før ramadan.
– Det er spesielt kylling, grønnsaker og olje som handles i store kvantum av folk.
De tror at mange tar storhandelen før ramadan starter denne helgen.
I butikken Frukt og Grønt i Krokstadelva myldrer det av folk.
Både nordmenn og muslimer er på handletur.
Men det er ingen tvil om hvem som har de fulleste handlekurvene. Det er muslimene som prepper til ramadan.
Havva Ertas jobber i innvandrerbutikken Frukt og Grønt. Hun merker rushet.
– Det er frukt og grønt det går mest av, forteller hun.
– Det brukes jo i det meste av det vi spiser. Og desserter er viktig. Vi har bestilt mye ekstra, sier Havva.
Hun ler, og sier at muslimer er kjent for å spise mye.
I butikken treffer vi også Paeman M. Amin. Hun har mye på handlelista.
– Jeg kjøper grønnsaker, frukt, ris og egg. Og dadler så klart.
– Kjøper du mer enn du pleier?
– Ja, det gjør jeg.
Bringer oss nærmere Gud
For femten år gamle Riaz Nabi er det ikke maten som står i fokus, for han synes det beste med ramadan er fellesskapet og nærheten til Gud.
Men han forteller at det likevel lages mye god mat hjemme hos han under fastemåneden.
Hos han er det moren og søstera som styrer med maten, mens resten hjelper til.
– Vi er en liten gjeng som lager maten og en stor gjeng som venter på maten, siden vi er seks søsken.
Det er typiske afghanske retter som mantu, bolani og kabuli pulao som er populære.
– Det fineste med ramadan er at alle er samlet. Man spiser mer sammen med familien. I moskeen blir man kjent med masse nye mennesker, man ber sammen og man kommer nærmere islam sammen.
Har du noen tips til innkjøp for Ramadan? Vi vil gjerne høre dine råd.
Velkommen til dialog hos NRK. Siden du er pålogget andre NRK-tjenester så slipper du å logge inn på nytt her, men vi trenger ditt samtykke på våre brukervilkår for dialog på nett