Hopp til innhold

Må ha indrefileten på bakrommet

Etter en rekke tyverier er kunder nødt til å spørre butikkansatte for å få med seg dyre kjøttvarer i handlekurven. På tre uker ble en Rema 1000-butikk i Drammen frastjålet indrefilet for 30.000 kroner.

Per Gunnar Ellefsen

Per Gunnar Ellefsen ved Rema 1000 på Åssiden i Drammen viser frem den eneste indrefileten han har ute i butikken.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen

Matbutikker må ty til tungvinte løsninger etter en rekke tyverier av dyre kjøttprodukter. Indrefileten er den mest utsatte varen, og har nå endt opp på bakrommet ved flere butikker i Buskerud.

– Her har vi ytrefilet, men den er ikke så interessant. Indrefileten har vi gjemt. Den nytter det ikke å ha ute, for da blir vi rundstjålet.

Jørund Martinsen ser over en sparsommelig kjøttdisk på Rema 1000 på Rundtom, Drammen. Han er butikkens kjøpmann, og kan fortelle om en svært dårlig utvikling av tyverier for butikken.

Sparsommelig kjøttdisk

Bare ytrefilet er ute i kjøttdisken.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Siste løsning

Ifølge Martinsen har nasking av indrefilet økt spesielt de siste fire årene. Han har selv måttet anmelde flere av tyveriene, og finner det trist at det har kommet til et slikt punkt.

– Nå må kunden spørre etter indrefileten, og det er tragisk at det skal være sånn. Det er siste løsning, for jeg må jo ha varen i butikken.

Store pengetap

Gjemmer kjøttet

Jørund Martinsen holder opp skiltet som ber kunder henvende seg til betjeningen dersom de er på utkikk etter indrefilet

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Også Per Gunnar Ellefsen, som er kjøpmann for Rema 1000 på Åssiden, har måttet ta nye grep. Før sommeren ble det tatt indrefilet for rundt 30.000 kroner i løpet av tre uker, forteller han.

– Jeg har drevet butikk i andre byer før, og aldri opplevd lignende! For oss er det et kjempeproblem. Jeg er sikker på at jeg tapte mellom 50 til 100.000 kroner på dette i fjor.

Nå har han kun én indrefilet ute i butikken av gangen.

– Det er mye penger, og det er klart det har store konsekvenser. Nå henter vi indrefilet frem på bestilling fra kundene. Vi tør ikke ha det liggende i disken lenger. Det er for dumt at man skal gjemme varene i en butikk.

Selges videre

Jørund Martinsen er sikker på hvor tyvegodset ender.

– Det er garantert at det blir solgt på svartemarkedet. Det er lett omsettelige varer. Når det koster mellom tre og fire hundre kroner, er det lett å få solgt det videre til restauranter. Det er ikke til lørdagskosen, det her.

Også Ellefsen mistenker et svart marked for kjøttprodukter.

Leder for Krimvakta

Jan Henrik Håkestad, Søndre Buskerud politidistrikt.

– Dette er dyre varer som koster mye penger. Jeg har mistanke om at tyvene tar det med seg og selger det videre til andre butikker, restauranter eller bekjente. Dette selger de nok til halvparten av det en hadde måttet betale i butikken min.

Ikke dagsaktuelt

– Jeg oppfatter ikke det som noe problem for oss, men det er mulig kjøpmennene oppfatter det som et problem, sier leder for krimvakta ved Søndre Buskerud politidistrikt, Jan Henrik Håkestad.

NRK har hatt kontakt med flere butikker i Drammensregionen der kjøttyveri har ført til store pengetap, og flere har gjort lignende grep som Martinsen og Ellefsen. Likevel mener ikke Håkestad tyveriene er et dagsaktuelt problem.

– Vi har ikke noe spesiell kjennskap til dette problemet nylig. Det har vært et problem tidligere i år, men vi har ikke fått anmeldelse på noe nå.

Gitt opp

Ellefsen har gitt opp å anmelde tyveriene, etter å ha erfart at det har liten effekt.

– Jeg har anmeldt ett forhold, men det er flere forhold som ikke er anmeldt. Jeg burde selvfølgelig ha gjort det, men jeg har dessverre ikke noen tro på at det skjer noe.

Håkestad vil ikke si noe om hvorfor saker blir henlagt, men at om det skal løses avhenger det av opplysninger gitt i anmeldelsene.

– Det kan nok være saker som blir henlagt, og det kan være flere årsaker til det. Der vi har kjent gjerningsmannen, og klart å identifisere gjerningsmennene blir det etterforsket.

God oversikt

Å følge med på kamera er en absolutt nødvendighet for Martinsen, dersom han skal få tatt tyver

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Opp til butikkene

Å gjemme indrefilet kan bli en permanent løsning for Martinsen og Ellefsen. Håkestad mener det avhenger av butikkene selv å verge seg mot tyveriene.

– Det blir opp til kjøpmennene hvordan de ønsker å sikre seg selv på en best mulig måte. Det skal også avveies i forhold til kundenes tilgjengelighet til disse varene, og det må vi overlate til de som driver butikken å vurdere.