NRK Meny
Normal

Lundteigen bruker «agurktida» til sin fordel

Stortingsrepresentanten har knekt koden når det gjelder å få saker fram i mediene.

Per Olaf Lundteigen

Stortingsrepresentant for SP, Per Olaf Lundteigen, sier han i årevis har brukt en spesiell strategi for å få fram sine politiske kampsaker.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg har brukt sommeren til å få fram budskap som ellers ikke ville kommet fram. Det er klart at når andre tar ferie, blir det mer plass i mediene til de politikerne som er på jobb, sier Lundteigen.

Han ramser opp flere eksempler på saker han har klart å få fram i mediene på sommerstid.

– En sommer var det økt grensekontroll for å stoppe kjeltringer som vil inn i landet. Et annet år var det spørsmålet om hvilket system man skal ha for boligbeskatning, og da forslo jeg økt boligskatt. Da fikk jeg med meg fjernsyn, radio og det som var, og den saken gikk som en farsott hele sommeren, sier Lundteigen.

– Moralen er å arbeide litt hver dag, det gir resultater, sier Lundteigen.

– Gjenspeiler feriemodus

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, sier det ikke nødvendigvis er et problem med agurknyheter på sommerstid.

Dersom agurknyhetene hadde tatt plassen til andre viktigere ting, ville det vært et problem. Men agurknyheter speiler også modusen som samfunnet og publikum er i, sier Jensen.

Arne Jensen, gen.sekr. i Norsk redaktørforening

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, ser ikke på agurknyheter som et problem.

Foto: Marit Hverven / NRK

– Det politiske systemet og domstolene tar ferie, og det er generelt mindre aktivitet av de sakene pressen er satt til å dekke, og det påvirker også nyhetsbilde, sier Arne Jensen generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Men han understreker at nyhetsbilde varierer fra sommer til sommer.

– Noen ganger opplever vi at sommeren blir tettpakket med viktige begivenheter. Det mest ekstreme tilfellet i Norge er selvfølgelig 22. juli. Det totaldominerte nyhetsbilde midt i sommerferien, sier Jensen.

Typiske kjennetegn

De er elsket og hatet, store eller små, og de kommer på som oftest midt på sommeren. Mange av oss har en oppfatning av hva som ligger i begrepet «agurknyhet», men helt enige er vi ikke. Noen mener det er små saker som blir blåst opp til store. Andre mener agurknyheter er lettere, men gjerne kuriøse saker.

Hør hva mannen i gata i Drammen mener om agurknyheter:

Agurknyhetene har ikke tatt helt av ennå, men vi har samlet et knippe eksempler på hva som kjennetegner en agurksak. I tillegg til politiske forslag som neppe lar seg realisere, men kan skape debatt, er dyr og insekter en typisk sjanger innenfor agurksaker. Slik som denne:

Været er også en gjenganger. Og gjerne med en kreativ vri.

Frukt, bær og grønnsaker. Vi skal gjerne ha fem om dagen. Både i magen og i nyhetsbildet?

Men agurknyheter over alle agurknyheter er nok saker som handler om agurknyheter.