Litt influensa? Ikke gå til legen!

Hold dere hjemme, ikke gå på legevakta og smitt andre! Det er legens råd til folk som bare er litt dårlige av influensa.

Mann med lommetørkle

Mange som tror de har influensa, har bare luftveisplager. Selv om det kan være slitsomt nok, oppfordrer legen til å bli hjemme hvis du ikke er mer alvorlig rammet av influensa.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mange av dem som har influensa går til legen unødvendig. Det de oppnår med det er å smitte andre. Ofte er det lureste å bli hjemme i senga med Paracet, mener leder av legevakta i Drammen, Per Magne Mikaelsen.

– Vi har hatt få tilfeller av influensa her. Mediene har fokusert på dødsfallene som har vært, derfor blir mange engstelige. Influensaen er helt klart fryktbasert i år.

Hold deg hjemme ved lette symptomer

Videre legger han til at kun seks-syv prosent av dem som tror de har influensa faktisk er smittet.

– Svært mange strømmer inn til legekontorene med luftveisplager og tror at det er influensa. Det beste du kan gjøre er å holde deg hjemme så lenge du bare har lette symptomer. Ellers kan du bare risikere å smitte andre pasienter.

Lette symptomer er moderat feber, vondt i kroppen og halsen, og generell nedsatt allmenntilstand.

Les også:

Langt fra noen epidemi

Mikaelsen understreker likevel at de som er alvorlig rammet må gå til legen.

– Der hvor forkjølelsen går over til lungebetennelse, eller feberen blir veldig høy, da er det viktig å gå til legen.

Veldig mange kommer inn og tror de har influensa, men så viser det seg å være

Influensa A-virus

Hvis ikke du er alvorlig rammet av dette influensa A-viruset, eller andre influensa-typer, bør du holde deg hjemme, oppfordrer legene.

Foto: C. S. Goldsmith og A. Balish

luftveisplager.

– 30 prosent av pasientene vi har hatt inne i jula har hattluftveisinfeksjoner. Kun seks-sju prosent har altså influensa. Så det er langt fra noen epidemi.

Utfordringen er å få tak i dem som er ordentlig dårlige

Kommunelege Einar Braaten i Øvre Eiker og Nedre Eiker kommune skjønner at folk er engstelige, men sier det er ingen grunn til å løpe til legen med mindre man har mer ekstreme symptomer.

– Vår utfordring er å få tak i dem som blir ordentlig dårlige, ikke bare litt influensadårlige.

Einar Braaten

Kommunelege i Øvre Eiker og Nedre Eiker kommune, Einar Braaten, sier det er en utfordring å få bare dem som er veldig dårlige til å gå til legen.

Foto: Nedre Eiker kommune

Han sier videre at det ikke er for sent å ta vaksine nå.

– Det er ikke for sent, men man må skynde seg. Det er svært mange syke allerede. Det går en uke fra man tar vaksine til man er ordentlig immun.

De som tok svineinfluensavaksinen for et par år siden er fortsatt immune. Men dette betyr likevel ikke at de ikke blir smittet av andre typer influensa.