Hopp til innhold

Sykdommene herjer denne jula

Det har vært stor pågang hos legevakta i jula. Influensa og omgangssyke herjer voldsomt og forårsaker opptil flere timers ventetid.

Legevakt

Legevakta i Porsgrunn har opplevd stor pågang i jula.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

For noen har det ikke bare vært kos med julemat og pakker i år. Flere har blitt smittet med influensalignende symptomer og omgangssyke.

Det har ført til rekordstor pågang for legevakta i Porsgrunn. Leder for legevakta i Porsgrunn, Liv Johannessen, kan ikke huske at det tidligere har vært så mange pasienter på juledagene.

– Nå har jeg vært her i 25 år og dette er nok en veldig topp. Det er mange med influensa-lignende symptomer som har pusteproblemer og som vi mistenker har lungeproblemer. Så det blir mye pågang hos oss. I tillegg er det omgangssyke med oppkast og diarè som også gir mye henvendelser, sier Johannessen til NRK.no

Også i Skien, Kragerø og Notodden meldes det om større pågang enn normalt i jula. Johannessen forteller om ventetid på opptil tre timer ved legevakta i Porsgrunn.

Liv Johannessen

Liv Johannessen ved legevakta i Porsgrunn merker en kraftig økning blant antall influensa- og omgangssyke i år.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Det er kjempetravelt. Vi jobber også langt utover natta nå, sier lederen for legevakta i Porsgrunn.

Stor pågang i flere fylker

Legevakta i Tønsberg har den siste uken hatt over 2000 konsultasjoner og det er mer enn 500 flere enn på samme tid i fjor. Leder for legevakta i Tønsberg tror økningen skyldes en influensaepidemi.

– Vi merka det allerede fra fredagen før jul at det var veldig stor pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner, feber, hoste og influensalignende symptomer. Det kan se ut som om det er influensaepidemi på gang, og det er veldig mye luftveissykdommer, sier leder for legevakta i Tønsberg, Kari Hynne.

Nettsidene til legevakta i Drammen opplyser også om stor pågang og ventetid på opptil tre til fire timer dersom det ikke haster.