Hopp til innhold

Lar andre bestemme middagen

Familien Østli Oulie betaler en mann for å bestemme hva de skal spise til middag hver dag.

Middag

Søstrene Helene og Kristine liker fisk bedre nå, enn hva de gjorde før.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Klokken er 17.30, mandag ettermiddag. Familien Østli Oulie får ukesleveringen til samme tid hver eneste uke. De har abonnert på denne tjenesten i over ett år nå. Budbilsjåføren som kommer med maten er kjapt innom med to fulle, brune papirposer, før han kjører videre til neste kunde.

I posene ligger ferske grønnsaker, fisk, kylling, svinekjøtt, pasta, urter og parmesan blant annet. Varer som ble pakket på Økern noen dager tidligere. Sammen med matvarene ligger et oppskriftshefte med menyen som Ole Martin Alfsen har satt sammen. I dag er det fiskesuppe.

– Det er så deilig å få varene levert på døra, sier Linda Østli.

Det er stort sett hun som lager middagen til familien på fire, og hun er ofte spent på hva som ligger i posene som kommer mandag ettermiddag.

– Vi har fått helt andre middagsvaner etter at vi fikk råvarene levert på døra. Vi hadde ikke akkurat noe dårlig kosthold før, men det har blitt mer fisk og vi spiser sunnere, sier hun.

Mat levert på døra.

SE VIDEO: Mat levert på døra

Bestemmer middagen til tusener

Noen dager tidligere, fredag ettermiddag i Oslo. I lokalene på Økern pakkes flere tusen poser med matvarer. Kylling, svinekjøtt, parmesan, laks og grønnsaker er noen av matvarene som skal bli middagsmat til flere tusen nordmenn neste uke.

Ole Martin Alfsen

Kjendiskokk Ole Martin Alfsen forbereder middag til flere tusen nordmenn.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Når du er matmor til så mange er det viktig å velge mat som de aller fleste liker, sier kjendiskokk Ole Martin Alfsen.

Han er en av personene bak firmaet Godt levert. De leverer middagsråvarer for folk som ikke orker tanken på å gå i dagligvareforretningen hver eneste dag, og som hele dagen lurer på hva de skal ha til middag.

Alfsen har en spesiell jobb, han vet det. Jobben hans består i å komponere middagsmenyen til kundene.

– Jeg føler jeg driver litt matmisjon, sier han og kontrollerer neste ukes råvarer.

Går så det suser

Det er tydeligvis flere som synes det er verdt å betale prisen det koster å få middagsvarene levert på døra av en budbilsjåfør. Bedriftene som tilbyr å levere råvarer og menyer som hører til, går så det suser.

Den ene bedriften, Matfryd, som holder til i Bergen startet opp i 2010 og hadde en omsetning på én million kroner første året. I 2011 var omsetningen på tolv millioner kroner.

Den argeste konkurrenten Godt levert, som er det største leverandøren, har også hatt en kraftig vekst de siste årene. Bare siden august i år har omsetningen økt med femti prosent.

– Vi har flest kunder i Oslo og i Rogaland, men dette er ikke et storbyfenomen, sier daglig leder i Godt levert Kjetil Graver.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ukas ingredienser

Dette er innholdet i matposen familien i Mjøndalen fikk.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I tillegg til de to store, finnes det flere mindre selskaper som driver med det samme.

Bor ikke langt unna dagligvarebutikk

Mens Linda koker kraft til fiskesuppa, hjelper datteren Helene til med å skjære opp grønnsaker. Oppskriftene er lagd slik at også barna kan bli med på middagslagingen.

– Trenger du mer gulrøtter, spør elleveåringen. Og sier at hun har blitt langt mer glad i fisk etter at de begynte å abonnere på middagsvarer.

– Rettene lages på en spennende måte, med mange grønnsaker og andre ting oppi, sier Helene.

Familien på fire bor ikke langt unna en dagligvareforretning. Selv om det kanskje koster litt ekstra å få middagsråvarene levert på døra, er det én viktig årsak til at familien har valgt å bruke 4.400 kroner i måneden på tilbudet.

– Jeg slipper å stå i butikken og bruke masse tid på å tenke på hva vi skal spise til middag, og det er egentlig det viktigste. Det koster jo litt penger, men vi synes det er verdt å betale det, sier Linda Østli.

Ikke akkurat kortreist mat

Maten som sendes til folk skal ut på langtur. Dagligvarer som allerede finnes i butikker over hele landet blir fraktet i dagligvareposer så langt som 55 mil.

Begge de to store selskapene sender varer på kryss og tvers i Norge. Fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør.

Daglig leder og menykomponist i Matfryd i Bergen, Odd Bjarte Lavik forbereder neste ukes utlevering. Handleposene fylles, så transporteres de til kunder i Bergen, i Oslo-området og i Rogaland. Lavik erkjenner at dette ikke akkurat er kortreist mat.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Middagspakker på langtur

Ferdigpakkede middagsvarer blir fraktet over lange avstander med bil fra Matfryds lokaler i Blomsterdalen utenfor Bergen og fra Godt leverts lokaler på Økern i Oslo, til hele Sør-Norge.

– Nei, det er ikke det. Men vi skal også begynne å pakke dagligvarene i Oslo på nyåret. Da slipper vi den lange transporten for dem som skal ha mat på Østlandet. Men vi må også huske på at vi bor i et land der kortreist mat ikke er så veldig lett, sier han.

Lavvik får støtte fra sin konkurrent i Oslo som sender ferdigpakkede dagligvarer blant annet til Stavanger.

– Mye av maten distribueres allerede fra Oslo, så skal den transporteres andre steder uansett. Vi pakker maten for folk og leverer på døra. Istedenfor at hver familie må kjøre til butikken hver eneste dag, kjører vi én bil med matvarer for en hel uke til kanskje 25 familier per bil, sier Graver, og mener at tjenesten er miljøvennlig.

Slippe stress

Kjetil Graver har ikke det eksakte tallet på antall kunder, men mener at de er med på å tette et hull i markedet.

– Når du har fått barn, bryr du deg svært lite om butikken ligger på hjørnet. Se for deg at du kommer hjem fra jobb, er sliten, ungene hyler og skriker. Da er det veldig befriende å vite at noen leverer varene du trenger til middagen på døra, og at du slipper å bruke tid på å dra på butikken.

For du må nemlig lage middagen selv. En femdagers pakke koster 1095 kroner hos Godt kjøp. Da får du de råvarene du trenger til middagslagingen, bortsett fra basisvarer som olje, smør, krydder, salt osv. Du får også oppskriftene som passer til de varene du får. Graver mener allikevel at det blir billigere enn om man skal gå på butikken flere ganger i uken.

– Det er impulskjøpene som koster penger. Butikkene kjører mange lokketilbud, og hvis du først går i butikken er det fort gjort å ta med noe du egentlig ikke trenger, sier Graver.

Ikke sikker på at det blir en hit

Hos Statens institutt for forbruksforskning i Nydalen i Oslo forsker de blant annet på hvordan vi nordmenn handler. Selv om pilene peker oppover for dem som tilbyr dørleveranse, er ikke alle sikre på at dette kommer til å fortsette.

– Det er mulig dette har noe med bekvemmelighet å gjøre, men jeg er ikke sikker på at dette konseptet kommer til å ta av, sier Randi Lavik som har forsket mye på dagligvarehandel.

Hun mener at enkelte dagligvarer egner seg bedre å handle i butikk enn andre. Hun peker på at enkelte aktører har prøvd seg med tradisjonell dagligvarehandel på nett, uten hell. Dessuten bor vi i et land med svært mange dagligvarebutikker, og at middagsmat dermed aldri er langt unna.

– Ikke flinke til å lage mat

Odd Bjarte Lavik i Matfryd i Bergen er imidlertid ikke enig. Han forteller at en gjennomsnittsfamilie har 10 til 15 forskjellige middagsretter som rullerer, og dersom man velger å få maten levert på døra har man langt flere oppskrifter å velge mellom.

– Folk i Norge er ikke flinke til å lage mat. Det er for mye ferdigmat og halvfabrikkert mat. De menyene vi setter sammen må lages fra bunnen av, men tar ikke så mye lenger tid, sier han.

Og skal vi tro kjendiskokk Ole Martin Alfsen har vi litt dårlige matvaner i Norge.

– Det er veldig mye rart der ute. Men jeg tror årsaken er at mange har dårlig tid, og da lager man mat som man vet går raskt å lage, og da får man kanskje den dårlige samvittigheten over at det kanskje ikke er så sunt, sier han.

Må fortsatt lage middagen

Hjemme i Mjøndalen har det gått nøyaktig 35 minutter siden mor og yngstedatter startet matlagingen. Far, Vegard Oulie skjærer opp brød og dekker bordet. Det er stort sett det han bidrar med i middagslagingen.

– Jeg har prøvd å lage maten én gang, og resultatet ble ganske dårlig. Så det har jeg ikke gjort flere ganger. Jeg er dessuten ikke hjemme fra jobb før middagstid, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Familien Østli Oulie spiser middag

Familien Østli Oulie spiser middag som kjendiskokk Ole Martin Alfsen har bestemt.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Selv om de sparer tid til innkjøpene må middagen lages hver dag.

– Vi rekker akkurat å spise middag sammen hele familien før ungene skal ut på fritidsaktiviteter på kveldstid. Det er viktig å utnytte den tiden man har, og vi får sunnere mat og god samvittighet, mener Linda Østli.

Fiskesuppa er ferdig, og familien sitter samlet rundt bordet. Noen minutter er spart på å slippe innkjøp.

– Det smaker kjempegodt, sier en fornøyd elleveåring som føler at hun har noe av æren for dagens middag.