Hopp til innhold

Lærerne skal streike

Utdanningsforbundet melder at de kommer til å ta ut lærere i streik, etter at uravstemningens resultater ble offentliggjort klokken tolv.

Anne Lise Søgnen Heien

Anne Lise Søgnen Heien er leder i Utdanningsforbundet i Buskerud.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det er ennå ikke avklart hvilke skoler som blir tatt ut i Buskerud, men det er allerede klart at en skole i Bergen tar ut 36 lærere allerede 1. juli.

– Konsekvensene kommer nok til å bli små blant publikum. De fleste skolebarn er allerede i ferie og dermed vil det ikke gå direkte ut over læringen, før streiken eventuelt fortsetter til høsten, sier lederen i Utdanningsforbundet i Buskerud, Anne Lise Søgnen Heien.

Fordeling av arbeidstider

Kjernen i konflikten ligger i arbeidstiden. KS ønsker at lærernes arbeidstid skal fordeles jevnt utover arbeidsåret, med 7,5 timer fastsatt tid på arbeidsplassen per dag.

I tillegg skal kommunene kunne regulere arbeidsmengde lokalt i større grad enn i dag. Utdanningsforbundet mener dette vil gå ut over kvaliteten på skolen.

I dag kan lærerne selv bestemme hvor de vil putte årsverket sitt, og planlegge opplæringen deretter.

Norsk Lektorlag meldte allerede i går at de tar ut flere av sine medlemmer i streik, men ikke før til høsten.

Bekymret for skolestart

Leder i Elevorganisasjonen i Buskerud, Oksana Babyak, mener en lærerstreik ved skolestart vil være ødeleggende for elevene.

Elevorganisasjonen

STØTTER LÆRERNE: Leder og nestleder i Elevorganisasjonen Buskerud, Oksana Babyak og Joachim Jørgensen, støtter lærerne men frykter mangelfull skolestart.

Foto: PRIVAT

– Vi støtter streiken, men vi kan bare ikke akseptere at det gambles med skolestarten. Alle elever fortjener en verdig skolestart, med en forberedt lærer, sier hun til NRK.

Babyak er bekymret for at en amputert skolestart vil gå utover motivasjonen og trivselen til elevene.

– Skolestart er en veldig viktig periode for elevene. Her bygger man relasjoner og skaper vennskap som er nødvendig for å komme seg gjennom skoleåret, tilføyer Joachim Jørgensen, politisk nestleder av organisasjonen.

Ønsker ny avtale

Organisasjonen ønsker en bedre og mer fleksibel avtale, og mener dette er nødvendig slik at lærerne kan følge opp elevene på en best mulig måte, både i og utenfor klasserommet.

– Læreryrket er et unikt yrke, som ikke er avgrenset skolens fire vegger, men også har mye oppfølgingsarbeid og forberedelsesarbeid, avslutter de.