NRK Meny
Normal

Kritisk til granskingsrapport

Drammen Frp mener granskingen av First House-saken har blitt et bestillingsverk. De mener granskingsrapporten er vag og mangelfull.

hemmelige dokumenter drammen kommune

Granskingsrapporten etter First House-saken er klar.

Foto: Faksimile

Rapporten etter granskingen av Drammen kommunes samarbeid med First House er nå klar.

Buskerud kommunerevisjon, som har foretatt granskingen, frikjenner i stor grad Drammen kommune i First House-saken, skriver Drammens Tidende.

Men ikke alle er imponerte over rapporten. Frps Hilde Hovengen fryktet at granskingen skulle være et bestillingsverk og sier til Drammens Tidende at den har blitt akkurat det.

– Denne rapporten har blitt akkurat det jeg sa – et bestillingsverk. Ordføreren ønsket rapporten for å renvaske seg. Det gikk kontrollutvalget dessverre med på.

Hemmeligholdt informasjon

Raset mot kommunen kom i slutten av november i fjor. Drammen kommune hyrte nemlig inn pr-byrået First House for å sikre at det nye sykehuset ikke skulle forsvinne ut av byen.

Debatten raste etter at dokumenter i saken først ble hemmeligholdt. Så dukket det opp flere mailkorrespondanser som ikke var loggført. Men der var vedleggene igjen holdt hemmelig av kommunen.

Dette ble klaget inn for Fylkesmannen i Buskerud som konkluderte med at Drammen kommune urettmessig hadde holdt korrespondanse mellom First House og ledelsen i kommunen borte fra offentligheten.

Saken ble, på oppfordring fra ordføreren, behandlet av kontrollutvalget, som igjen ba Buskerud kommunerevisjon om å ta jobben.

Les også:

Reagerer på konklusjon

Kommunerevisjonens konklusjon er altså at kommunens rutiner for journalføring og arkivering er tilfredsstillende.

Dette faller ikke i god jord hos Hovengen.

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Rapporten betegner det nærmest som et enkelttilfelle at journalføringen ikke fungerte tilfredsstillende. Jeg vet at den utfordringen er der fortsatt.

Ordfører Tore Opdal Hansen bad om å få sin rolle i First House-saken belyst, men rapporten vurderer, ifølge Drammens Tidende, verken ordførerens eller rådmannens rolle.

– Det er helt riktig at jeg bad om å få min rolle belyst og bad om at saken ble oversendt Kontrollutvalget. Hvordan de har løst den oppgaven, har jeg ikke forsøkt å påvirke i det hele tatt, sier Opdal Hansen til avisen.

Rapporten legges frem for kontrollutvalget i kommunen i dag.