NRK Meny
Normal

Listhaug skrev rådmannens innstilling

Nye avsløringer viser at pr-rådgiver Sylvi Listhaug selv skrev innstillingen som politikerne i Drammen bystyre skulle behandle.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Nye dokumenter viser at pr-rådgiver Sylvi Listhaug skrev saksdokumentene som ble behandlet av politikerne i Drammen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I går skar Fylkesmannen i Buskerud igjennom og slo fast at korrespondansen mellom First House og Drammen kommune ikke kan holdes hemmelig.

Les også: Må offentliggjøre dokumentene

Demokratisk underskudd

Det omstridte pr-byrået ble i april hyret av kommunen for å lobbe for at et nytt storsykehus havner i byen og ikke i de omkringliggende kommunene. Underveis har store deler av kommunikasjonen mellom partene blitt holdt hemmelig. De frigitte dokumentene viser at nåværende landbruksminister Sylvi Listhaug ikke bare kom med råd til kommunen. Et syv sider langt dokument viser også at Listhaug egenhendig skrev store deler av innstillingen som ble lagt fram for politikerne i Drammen bystyre. 22. mai i år.

– Dette viser at det er et stort demokratisk underskudd i kommunen, sier opposisjonsleder Masud Gharahkhani fra Arbeiderpartiet.

Noe helt nytt

Professor, statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er overrasket over Listhaugs rolle i Drammen kommune.

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

– Nytt og overraskende, sier professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Dette er overraskende, jeg har aldri hørt om noe lignende før. Denne saken representerer noe helt nytt, sier han til NRK.no.

– Jeg synes saken fra Drammen viser en veldig spesiell, demokratisk prosess. Og rådmannen fremstår jo ikke akkurat som en person med en skarp og selvstendig penn, påpeker Todal Jenssen.

Les også: – Hun kommer til å møte seg selv i døra.

Klipp og lim

I dokumentet "Utviklingsplan Vestre Viken – bystyresak om høringsuttalelse" er det liten tvil om hvem som er forfatteren. NRK har gått gjennom dokumentet og sporet endringer, slettinger og tilføyelser. Samtlige er utført av Sylvi Listhaug, tidligere pr-rådgiver i First House, nå landbruksminister. Hvis man sammenholder det frigitte dokumentet med rådmannens endelige innstilling, er store deler identiske. Rådmannen har med andre ord kopiert inn First Houses ordlyd inn i sin egen saksfremlegg til bystyret. Uten at politikerne har vært klar over dette.

– Pinlig for både Drammen og ordfører Tore Opdal Hansen, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Han har fulgt kampen om nytt storsykehus i Buskerud tett de siste årene.

Per Olaf Lundteigen

– Pinlig for både by og orfører, mener stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Uholdbart og ulovlig

– Lobbykonsulenter driver saksbehandlingen i Drammen kommune. Det betyr i praksis at det er de som har styrt den politiske prosessen, sier Gharahkhani. Han er oppgitt både over hemmeligholdet, men også over at bystyret ikke har vært informert om hvem som egentlig har hatt hånden på rattet.

– Uholdbart og ulovlig. Et stort overtramp med tanke på demokrati og hvordan spillereglene skal være, hevder Ap-politikeren.

Kjent for resultater

Høyres gruppeleder i Drammen, vil ikke være med på at Listhaugs rolle i Drammen kommune er noe overtramp.

– Rådmannen må få lov til å hente den kompetansen han trenger fra dem som er best skikket til det, sier Johan Baumann.

– First House er kjent for å oppnå resultater.

– Det er for så vidt en ålreit argumentasjon, sier Per Olaf Lundteigen. – Men da måtte man samtidig offentliggjort korrespondansen. Når kommunen ikke gjør det, blir det bare avslørende og pinlig.

Ordføreren i Drammen, Tore Opdal Hansen lover nå en full gjennomgang av saken der flere dokumenter urettmessig er blitt hemmeligholdt.

– Vi ønsker ikke å havne i en tilsvarende situasjon senere, sier han.

Rådmann Osmund Kaldheim i Drammen kommune ønsker ikke å kommentere saken, utover at ordføreren skal få en orientering i løpet av dagen.