Normal

Kø av nye blodgivere

Den siste tidens mediefokus på krisen ved blodbankene har ført til en kø av nye givere. Bare i Ringerike og Hallingdal har de fått 300 nye blodgivere de siste ukene.

Blodgiver

Mange har meldt seg som nye blodgivere etter kampanjen til Røde Kors tidligere i høst.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– 140 som ønsker å bli blodgivere på under to uker, sier overbioingeniør Ina-Christine Lund Sigurdsen. Hun har ansvaret for rekruttering av nye blodgivere ved Blodbanken i Drammen.

Til sammenligning meldte det seg ti nye i samme periode i fjor.

Ifølge nettsiden til Røde Kors, giblod.no, er det så langt i oktober registrert nesten 5700 nye givere over hele landet.

Pågangen byr på utfordringer

Helt siden NRK og Hallingdølen skrev om blodmangelen ved Hallingdal sjukestugu for to uker siden, har folk meldt seg. Kampanjen som Røde Kors har kjørt parallelt, har også gitt resultater. Blodbankene i Kongsberg, Ringerike og Drammen har fått flere hundre nye givere.

Men pågangen byr også på en del utfordringer:

– Vi jobber ekstra for å få unna en del. Det blir en del overtid, forteller Lund Sigurdsen.

Ina-Christine Lund Sigurdsen

Ina-Christine Lund Sigurdsen har mye å gjøre nå som køen av nye blodgivere er ganske lang.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Derfor kan det ta litt tid før de som har meldt seg, hører fra oss. Vi er jo nødt til å ta oss av de "gamle" blodgiverne samtidig som vi registrerer og intervjuer de nye, sier Lund Sigurdsen.

Fyller blodlagrene ved sykehusene

Også ved blodbankene i Ringerike og ved Hallingdal sjukestugu har pågangen vært stor.

– Det har tikket inn nye navn her hver dag. Nå har vi fått til sammen 300 nye, 100 av dem i Hallingdal og 200 i Ringerike, forteller Ada Forsberg, seksjonsleder ved laboratoriet ved Ringerike sykehus.

– Har dere klart å fylle opp lagrene av blod nå?

– Det har vi selv om vi ikke har fått inn alle de nye i våre systemer ennå. Det krever nemlig både registrering og intervju før vi kan starte å tappe, forklarer Forsberg.

Ada Forsberg

Ada Forsberg ved Ringerike sykehus.

Foto: Privat

Da det var krise ved Hallingdal sjukestugu for to uker siden, var det spesielt blodtypen 0- som manglet. Men det har ordnet seg nå. Ingeborg Oskam ved blodbanken forteller at bare siden tirsdag har de fått fire nye blodgivere med den blodtypen.

– Ikke samme pågang på Kongsberg

På Kongsberg har de aldri vært i den samme kritiske situasjonen som i Ringerike og i Hallingdal. Men også her får de mange henvendelser.

– Mellom 40 og 50 nye har registrert seg de siste ukene, forteller Grete Førlie, leder for laboratoriet og blodbanken ved Kongsberg sykehus.

Hun forteller at de er nødt til å stå på venteliste en stund.

– Først må vi intervjue den som ønsker å bli giver. Det kan være medisinske eller andre årsaker til at en person ikke kan gi blod. Men vi håper vi er ferdige med alt dette innen jul, avslutter Førlie.