Hopp til innhold

Blodkrise i hele landet

Mangelen på givere har ført til at blodbankene har altfor lite blod. Røde Kors mener situasjonen er kritisk.

Blodgiver

Særlig er mangelen stor på såkalt kriseblod, av typen null minus.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sjå her. Det er helt tomt, sier fagbioingeniør ved Hallingdal sjukestugu, Ingeborg Oskam.

Ingeborg Oskam

Ingeborg Oskam viser fram det tomme oppbevaringsskapet for blod ved Hallingdal sjukestugu.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hun viser oss skapet der de oppbevarer blod. Det er særlig det de kaller for kriseblod de er helt tomme for. Kriseblod er av typen null minus, en blodtype alle kan bruke. Den blir brukt i krisesituasjoner, som ved for eksempel bilulykker. Fordelen for helsepersonellet er at dette blodet kan gis, selv om de ikke kjenner pasientens blodtype.

Men nå er lageret tomt og blodmangelen kan føre til kritiske situasjoner for dem som trenger blod fort.

– Derfor oppfordrer vi alle i Hallingdal til å melde seg som blodgivere, selv om de ikke skulle ha akkurat den blodtypen. Mange vet ikke hvilken blodtype de har, så alle som vil gi blod, bør melde seg, sier Oskam.

Ifølge Hallingdølen, som først omtalte saken, måtte Hallingdal sjukestugu på tirsdag hente blod fra sykehuset på Gjøvik. Det blodet ble brukt av luftambulansen natt til onsdag.

Blodmangel over hele landet

Selv om det hele tiden er behov for flere blodgivere i Norge, er situasjonen prekær nå. For det er ikke bare i Hallingdal lagrene er tomme.

Tor Ole Bergan

Leder av blodprogrammet i Røde Kors, Tor Ole Bergan, kaller det en krisesituasjon og etterlyser flere blodgivere.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

– Blodbankene på veldig mange steder har lite blod nå. Det er helt klart en krise, sier Tor Ole Bergan, som er leder av blodprogrammet i Røde Kors.

I Norge kan du gi blod på 72 steder. Ifølge Bergan er det bare seks små blodbanker som har sagt at de ikke ønsker å være med på en nasjonal kampanje for å skaffe mer blod.

Med andre ord er blodmangelen stor i hele landet, og alle norske blodbanker ønsker flere givere.

– For noen få år siden hadde vi godt over 100.000 blodgivere i landet, men flere og flere blir nå avregistrert. De må gi seg på grunn av alder, flytting, sykdom eller bruk av medisiner. I dag har antall blodgivere falt til under 95.000, og blodbankene sliter veldig med å dekke behovet de har, sier Bergan.

Les også:

For de som ønsker å bli blodgivere, har Røde Kors en egen nettportal med blant annet oversikt over alle de 72 stedene.

Hallingene spesielt interessante

Trude Solberg

I Hallingdal er blodgiverne trofaste, ifølge seksjonsleder Trude Solberg. Hun ønsker seg likevel flere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Seksjonsleder i Blodbanken i Hallingdal og på Ringerike, Trude Solberg, forteller at nordmenn er de dårligste i klassen i Europa til å gi blod. I den situasjonen blodbankene er nå, har hun sin klare oppfordring, særlig til de som bor i nordre Buskerud.

– Vi trenger at folk stiller opp. Hallingdølene er spesielt viktige for oss, for de har en overrepresentasjon på det kriseblodet vi mangler, sier Solberg.