NRK Meny
Normal

Knuste rute hos pelsmaker

En stein var blitt kastet gjennom vinduet til Pelsverkstedet på Kongsberg onsdag morgen. "Fuck pelsdyrindustri" og "Takk NRK" var beskjedene som møtte Vigdis Sjølie og Knut Poverud da de kom på jobb.

Rute knust

Slik ser ruta ut etter skadeverket.

Foto: Politiet

De er tydelig preget av det som virker som en aksjon, etter at NRK tirsdag sendte den omstridte dokumentaren "Pels". En dyrevernsaktivist har i en periode på to år infiltrert pelsdyrnæringa, og han vil med filmen avdekke hvordan pelsdyr har det i Norge.

Beskjeden med meldingene "Fuck pelsindustri" og "Takk NRK" ble funnet på en lapp som lå utenfor inngangsdøra. I tillegg var altså et vindu knust. Det var ikke gjort skadeverk inne i verkstedet, men det vil uansett koste mange tusen kroner å utbedre skadene.

Knut Poverud og Vigdis Sjølie har sett dokumentaren, og de reagerer med forferdelse på det de har sett. Likevel mener de aksjonistene rammer urettferdig.

– For noen kan det nok virke som om alle som driver med dette, er en del av den fæle industrien som ble avbildet, sier Vigdis Sjølie til Laagendalsposten.

– Driver ikke med pels fra burdyr

Kongsbergbedriften produserer nye produkter kun med saueskinn som råstoff. Knut Poverud er buntmaker og har jobbet med pels siden 1949. Han forteller at de eneste gangene bedrifter jobber med tradisjonell pels, er ved reparasjoner av eldre pelsverk.

Poverud i butikken sin

Selv om det står at Poverud reparerer pels, driver han mest med lammeskinn.

Foto: Ingvild Anite Velde / NRK

– Når det gjelder mink syr jeg bare om gammel pels, men gjenbruk er jo viktig og det gamle skal brukes, sier Poverud til NRK.

– Har du forståelse for at enkelte er kritiske til pelsdyrindustrien?

– Ja, jeg har veldig stor forståelse for det. Programmet jeg så ikke går viste at det ikke er pent det som skjer. Man skal behandle dyr med respekt. Men å kaste en stein inn vindu mitt blir feil. De rammer en tredjeperson som overhodet ikke har gjort noe galt, sier Poverud.

Bedriften har også tidligere vært utsatt for lignende aksjoner.

– For mange år siden hadde jeg en pelsforretning i Tønsberg. Der ble begge vinduene slått i stykker, sier Poverud.

– Forkastelig

NRKs Lars Kristiansen, redaktør for dokumentar og samfunn, reagerer på at den som har drevet ruteknusing takker NRK. Dokumentaren «Pels» som ble sendt på NRK Brennpunkt i går avdekket kritikkverdige forhold på norske pelsdyrgårder.

– Vi synes det er forkastelig at noen bruker dokumentaren som påskudd for å drive hærverk. Dette tar vi selvsagt sterk avstand fra, sier Kristiansen.

Politiet har vært hos Kongsbergbedriften. De har gjort åstedsundersøkelser og sikret seg steinen som ble kastet. Så langt står de likevel uten konkrete spor.

– Dersom noen har sett noe fra hærverket, ønsker vi at de tar kontakt med politiet, sier Rune Hunshamar operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Beskjed

Denne beskjeden lå utenfor inngangsdøra til Pelsverkstedet onsdag morgen.

Foto: Politiet