NRK Meny
Normal

Klarer ikke holde nyttårsforsettene

Trene mer, gå ned i vekt, legge seg tidligere. Mange av nyttårsforsettene går igjen hos dem NRK har spurt. Men studier viser at vi ikke klarer å holde det vi har lovet oss selv.

Trening

Å trene mer og gå ned i vekt er blant de vanligste nyttårsforsettene blant folk. Men ikke så mange klarer å holde løftene sine (illustrasjonsfoto).

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Gå ned i vekt, mer mosjon og trene mer. Og det har jeg også gjort. Jeg svømmer tre ganger i uken og går på helsestudio en gang i uken, forteller en som NRK stopper på gata i Drammen.

En annen forteller at hun ikke lovte seg selv noe som helst da det nye året ringte inn for nøyaktig ett år siden.

– Nyttårsforsettene blir likevel ikke fulgt. Man vil jo alltid prøve å spise sunnere, trene mer og være flinkere til å legge seg tidlig på kvelden. Men det blir jo aldri noe av likevel, sier den unge kvinnen.

Vanlig å ikke holde nyttårsløftene

Fyrverkeri

Når fyrverkeriet fyres av ved midnatt er det nok mange rundt omkring som allerede har bestemt seg for et nyttårsforsett.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Mange kjenner seg sikkert igjen i dette. Historien har nemlig vist at det ikke er så lett å holde nyttårsforsettene sine. I 2007 viste en studie fra universitetet i Bristol at 88 % av dem som setter nyttårsforsetter, bryter dem.

– Mange har nok for store ambisjoner, og vi klarer ikke å konkretisere forsettene ned i håndterbare aktiviteter. I stedet for å love seg selv å trene en time hver dag, er det bedre å sette seg mål om å trene kanskje 20 minutter.

Det sier Irmelin Drake, coach og foredragsholder med fagansvar for studiet coaching og ledelse ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Hun tror mange tar for lett på det å skulle endre en vane.

– Det er stor forskjell på å gjennomføre én ting, som for eksempel å holde en tale, enn å endre en vane.

– Har for mange mål og ambisjoner

Det å trene mer er noe mange ønsker å innlede det nye året med. I tillegg skal vi spise sunnere og yte bedre på skole, jobb og på fritiden. Drake tror imidlertid ikke at alle nødvendigvis har godt av å sette seg nyttårsforsetter.

– Mange av oss har for mange mål. Vi har så mange lister med alt vi skal gjøre. Vi kunne ha godt av å ta vekk noen mål på denne listen. Ellers blir det bare forventninger som ligger der og gir oss dårlig samvittighet og stresser oss.

Og klarer du fortsatt ikke holde nyttårsforsettene dine, kan kanskje dette tipset fra en mann NRK traff på gata være til nytte:

– Da må du tvinge deg selv og si: Nå må du se å komme i gang!