Verdenskjent fotograf viser nedlagte butikker på nedlagte låver

Den verdenskjente motefotografen Knut Bry kjemper en kamp mot det han kaller rasering av Norges distrikter.

På reise gjennom landet har han fotografert nedlagte småbutikker. Nå tar han kunstprosjektet et steg videre, og stiller ut bildene av de tomme butikkene på nedlagte låvebygg i hjembygda.

Judith Kortgård er på familietur på bygda i Leveld, Hallingdal. På stiene mellom de gamle, tomme småbrukene får følget se flotte bilder hengt opp på låveveggene.

Kunst på låveveggen

Turister på gåtur i Leveld

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Bildene av de nedlagte butikkene er ikke bare enda et vakkert syn i det bonderomantiske landskapet, men Kortgård ser også et budskap i utstillingen.

– Det er en veldig god illustrasjon på tida som har gått og går, og den utviklinga som vi ser på mange felt i samfunnet.

Personlig kamp

Mannen bak er den lokale fotografen Knut Bry, som for mange er kjent som en svært anerkjent motefotograf. Nå jobber han mest for reiselivsmagasiner, og fotograferer over hele verden.

Fotografiene av de nedlagte butikkene ble tatt i løpet av en tre år lang reise gjennom hele landet.

Kunstprosjektet er Brys kamp mot det han mener er rasering av distriktene. Det var under et oppdrag i Lofoten, for den amerikanske avisa The New York Times, at arbeidet med prosjektet startet.

Kunstner og arrangør

Knut Bry (til venstre), og Embrik Luksengard.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Da vi kom til Stamsund skulle vi kjøpe mat, også fant vi ut at det var ingen butikker igjen, men det var kommet en Rimi-butikk! Da vi kjørte videre rundt Lofoten var det slik overalt. Og der begynte prosjektet, så etter det har det vært mange tusen kilometer.

Nå vil han ta prosjektet ett steg videre ved å stille ut bildene på nedlagte låver i nabokommunen til hjembygda Hol. Dermed oppsto navnet Empty Stores on Empty Barns.

Se film av alle Knut Brys fotografier:

Knut Brys bilder av tomme norske butikker

Knut Brys bilder av tomme norske butikker

Tomme utstillingslokaler

Arrangøren bak er Leveld Kunstnartun. Styreleder Embrik Luksengard mener at valget av utstillingslokale kom naturlig da de skulle arrangere fotoutstillingen.

Fornøyd med kunsten

Irene Lyngstad skulle gjerne beholdt bildene som er hengt opp på småbruket hennes.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Utgangspunktet var at vi ønsket å bruke bygda som utstillingslokale. Vi har mange flotte, men tomme låvebygninger som står her, og da var det naturlig å vise bilder av de tomme butikkene på de tomme låvene våre.

Fornøyd

Irene Lyngstad låner ut småbruket sitt til uteutstillingen, som blir stående over vinteren.

Da Bry og Leveld Kunstnartun ønsket å låne bruket hennes til utstillingen var hun ikke vanskelig å be:

– Nei, jeg synes det var helt topp! Jeg synes at det er veldig kjedelig at disse kjedene overtar alt, og alle småbutikker blir nedlagt. Man ser jo hvilken vei det går for landbruk og. Jeg sa til Knut Bry at jeg kunne ha det hengende for bestandig, jeg!