NRK Meny
Normal

Kaster de kortene?

Styremedlemmer i Blefjell sykehus vurderer om de skal kaste kortene i stedet for å legge ned fødeavdelinger og andre pasienttilbud.

Ultralyd
Foto: NTB/arkiv

Torsdag 20. desember skal styret ved Blefjell sykehus etter alt å dømme gjennomføre nedskjæringer for rundt 58 millioner kroner. Fødeavdelingen både på Rjukan og Kongsberg henger i en tynn tråd. Uansett vil konsekvensene bli dramatiske, innrømmer styremedlem Brit Strandrud. Hun teller på knappene, om hun rett og slett skal kaste kortene.

- Vi er ikke ferdige med å gjennomgå det hele, så jeg vet ikke utfallet av det dokumentet styret får, men jeg holder muligheten åpen for å kaste kortene, sier hun.

Ingen nåde

Både Helseminister Sylvia Brustad og styreleder Hanne Harlem i Helse Sør-Øst har gjort det klart at det ikke er noen nåde for nedskjæringene som er varsla neste år. Blefjell sykehus må kutte 58 millioner kroner for å gå i balanse. Brit Strandrud sover dårlig om natta.

- Jeg har det ikke godt, det er en forferdelig situasjon vi er i. For vi trenger disse tre sykehusene som fullverdige sykehus, sier hun.

Berit Westad sitter også i styret for Blefjell sykehus, hun er også med i arbeidsgruppa i styret som skal legge fram innstillingen foran styremøtet.

- Situasjonen er prekær og det er vanskelig å sitte i et slikt styre, sier hun.

Innstillingen fra gruppa blir trolig lagt fram etter at arbeidsgruppa har hatt et møte med de tre ordførerne i vertskommunene. Ordfører i Kongsberg Vidar Lande har ingen ting å gi i forhold til sykehuset.

- Det er uaktuelt for meg å være med på kutt som går på fødeavdelingen eller akutten på Kongsberg. Så det er jeg ikke med på, sier han.

Pasientene blir

Når Blefjell sykehus tvinges til å legge ned avdelinger blir pasientene likevel ikke borte. At både pasientene og en udefinert andel av kostnadene flyttes fra ett sykehus til et annet innenfor Helse Sør-Øst, gjør saken enda vanskeligere, mener Brit Strandrud.

- Det er dette som er så vanskelig, for her er spørsmålet hva netto besparelsen blir på hele regionen. Det må det tas hensyn til, sier hun.

Men er det ikke sent å regne på nettobesparelsen etter at vedtaket om nedleggelse av fødeavdelingen på Kongsberg er fattet?

- Jo, det er det, men det regnes på, sier Strandrud.