Hopp til innhold

Vil kameraovervåke sentrum: – Kan oppfattes voldsomt

Ungdomsvolden øker i Norge, og Drammen vil knuse den med kameraer. I Sverige kan kameraene snart kjenne igjen ansikter.

Regn og plussgrader i Drammen 22.01.

Det har blitt stadig mer ungdomsvold i Drammen og flere andre byer den siste tida.

Foto: Caroline Utti / NRK

Tirsdag morgen kom Sør-Øst politidistrikt, som dekker områdene Vestfold, Telemark og Buskerud, med en rapport som viser en tydelig økning av vold og ran blant unge.

Tendensen er lik i hele landet.

Ulf Erik Knudsen (Frp) vil ha mer kameraovervåking i Drammen sentrum

Ulf Erik Knudsen (Frp) vil ha mer kameraovervåking på Bragernes torg i Drammen, og på torget på den andre sida av elva.

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK

Tirsdag kveld diskuterte formannskapet i Drammen situasjonen, og i Norges femte største by foreslår nå flertallet (Frp, H og PP) kameraovervåking av torgene på Strømsø og Bragernes, skriver Drammens Tidende.

– Det kan oppfattes voldsomt, men det må tas hensyn til personvern, og informeres om det. Dette er et nødtiltak for å få bukt med tilfellene av vold og ran vi sliter med i sentrum, sier Ulf Erik Knudsen (Frp) til NRK.

Ada Rambo Gjelsten

– Jeg føler meg ganske trygg her, men om kvelden kan det jo være litt skummelt å være jente og gå alene i mørke gater, så jeg prøver å unngå det. Kameraer kan være en god ressurs, sier Ada Rambo Gjelsten (18).

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK
Jonas Høydalen

– Jeg føler meg ganske trygg i byen, men vet det er flere som har opplevd ubehagelige ting. Politiet kan ikke alltid være til stede, og da kan kameraovervåking hjelpe dem med å finne ut av hva som har skjedd, sier Jonas Høydalen (18).

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK
Nor Alkadai og Mathias Dahl Hansen

– Hvis de har funnet ut at det er den beste løsningen, så er det kanskje det, men jeg er ikke sikker, sier Mathias Dahl Hansen (18). – Å overvåke folk på på gata er problematisk, jeg har mer tro på mer politi i sentrum, sier Nor Alkadai (18).

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK
Diana Abdulraman og Veslemøy Schimmes

– Jeg synes det er creepy, men det er jo litt overvåking allerede, sier Diana Abdulraman (21). – Jeg er for det, for å finne ut av hvem som begår ranene, sier Veslemøy Schinnes (20).

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK
Lars (48)

– Personvernet må ivaretas, men de har vel kontroll på det. Vet ikke hvorvidt kameraovervåking vil hjelpe, men det aller viktigste er forebyggende tiltak, og et større problem vi må ta tak i. Gi ungdommen noe å gjøre, sier Lars (48).

Foto: Balsharan Pal Kaur / NRK

Kraftig vekst

De to torgene ligger på hver sin side av Drammenselva, og spesielt på Strømsø-sida har det vært mye ungdomskriminalitet.

– Dette tror jeg er en veldig god løsning for Drammen, og det vil gjøre det tryggere å ferdes i sentrum, sier Knudsen.

Politidirektør Benedicte Bjørnland

Politidirektør Benedicte Bjørnland er bekymret over den ferske statistikken.

Foto: NTB

– Du er ikke redd for at kriminaliteten bare flyttes bort fra sentrum?

– Det kan selvfølgelig skje og derfor har vi også lagt inn en ekstra setning i vedtaket, og at det må vurderes også andre utsatte steder. Nå ser vi først på disse områdene, siden det er de politiet har pekt på som den største utfordringen.

I 2023 ble det påtaleavgjort 21.770 straffbare forhold av mindreårige i Norge, noe som tilsvarer nær 60 saker hver dag. Dette var en økning på 28 prosent fra 2022.

− Økt voldsbruk blant unge er noe politiet ser svært alvorlig på, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Venstre: – Et dårlig forslag

Ulf Erik Knudsen sier de i tillegg til kameraer ønsker bedre lyssetting i sentrumsområdene, og han understreker at det ikke skal filmes inn mot utesteder, bare mot torg og gater.

Venstre er likevel ikke særlig begeistret.

– Vi synes det er et dårlig forslag, og er prinsippialt imot overvåking av innbyggerne. Dette er ungdom og mennesker som trenger å bli sett på andre måter, sier Herman Ekle Lund (V).

– Det kan hende dette gjør jobben til politiet lettere, men det vil det også gjøre om de får tilgang til e-posten din og min, og dit vil vi ikke.

– Hvilke tiltak mener dere kan hjelpe mot ungdomskriminaliteten?

– Politiet har bedt om en rekke tiltak, som også Venstre stiller seg bak. Det er snakk om ting som bedre lyssetting i sentrum, flere sosiallærere og økt kontakt med trossamfunnene.

Herman Ekle Lund

Herman Ekle Lund (V) er kritisk til kameraene.

Foto: Caroline Utti / NRK

Svensk satsing

Den svenske krimforskeren Manne Gerell jobber både i Malmö og ved Universitetet i Oslo, og kjenner forholdene på begge sider av grensa.

– Kameraer kan forebygge en del kriminalitet, men bare noen steder og noen typer lovbrudd. På en del torg, som i Drammen, er en del kriminalitet knyttet til utelivet og da pleier ikke effekten å være så stor. For når folk er fulle, slår de uansett, sier Gerell.

Han forteller at kriminaliteten i gjennomsnitt går ned rundt 15 prosent. I Norge finnes det bare en eldre studie på dette, men det er forsket en del i Sverige.

Gerell forteller om liten preventiv effekt på lovbrudd, men at kamerabilder kan gjøre etterforskningen til politiet enklere.

– Med kamerabilder er det lettere å finne ut av hvem som har slått noen eller stjålet noe.

Det kan virke som om gjengkrigene i Sverige er heftigere enn på lenge, med flere drap og bombeangrep. Derfor griper myndighetene alle muligheter de har i håp om å få bukt med utviklingen.

Regjeringen bestemt at de skal firedoble politiets kameraovervåking de neste åra.

– Det jobbes med ny teknikk som ansiktsregistrering og automatisk gjenkjenning av registreringsnummer på biler. Det skjer mye, og det går veldig fort. I Sverige henger det sammen med de store problemene vi har med kriminaliteten her, sier Gerell.

Flere nyheter fra NRK Buskerud