Tror på en framtid for Hellefoss og Vafos

90 ansatte fikk i dag oppsigelsen i hånda ved Hellefoss AS. På fredag ble den 115 år gamle papirfabrikken slått konkurs, men de ansatte håper fortsatt på en løsning.

Ansatte Hellefoss

90 ansatte ved Hellefoss AS møtte i dag bostyreren, etter konkursen på fredag.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Stemningen var alvorstynget blant de 90 ansatte ved Hellefoss, da de i dag skulle møte bostyreren. På slutten av møtet fikk de ansatte oppsigelsen i hånda. Den største bekymringen er om lønn og feriepenger er sikret.

– Når det gjelder opparbeidet lønn og feriepenger, så vil vi bistå de ansatte med å søke Statens lønnsgarantifond, sånn at de raskest mulig får utbetalt pengene, sier advokat og bostyrer, Tom Hugo Ottesen.

(saken fortsetter under bildet)

Tom Hugo Ottesen

Bostyrer Tom Hugo Ottesen møtte i dag de 90 ansatte ved Hellefoss AS.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

121 ansatte mister jobben

Det var på fredag det ble åpnet konkurs i Hellefoss AS i Øvre Eiker. Også søsterbedriften Vafos AS i Kragerø ble slått konkurs. Totalt mister 121 ansatte jobben, hvis ikke bostyret klarer å finne nye investorer og frisk kapital.

Interessenter er på banen

Bostyrer Ottesen jobber nå med å få oversikt over konkursboet. Målet er å få inn en ny interessent, som kan overta bedriftene i Øvre Eiker og i Kragerø.

– Vi ønsker å redde flest mulig arbeidsplasser og få i gang produksjonen så fort som mulig. Det er essensielt at vi handler raskt for å klare det, sier Ottesen.

Han tror det er mulig å redde bedriftene. Allerede nå er det interessenter på banen.

Tom Hugo Ottesen

Bostyrer Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi kan ikke komme inn på detaljer rundt hvem disse er. Men de som kjenner bransjen, er de som er nærmest til å banke på døra her, sier Ottesen.

De siste årene har flere av de store papirprodusentene innstilt virksomheten. Det hersker fortsatt usikkerhet rundt Södra Cell Tofte. Bedriften blir lagt ned dersom det ikke kommer nye eiere på plass.

Til tross for stor usikkerhet i treforedlingsindustrien, tror bostyreren bedriftene i Øvre Eiker og Kragerø har en framtid.

– Produktene som produseres her er etterspurt. De jobber med nisjeprodukter som har en overlevelsesmulighet, selv i et vanskelig marked, sier Ottesen.

Visste ingenting

Når NRK møter bostyreren, er det fortsatt en drøy time til han skal treffe de ansatte. Under intervjuet står klubblederen for Fellesforbundet et par meter unna. Han forsøker å få med seg så mye som mulig. For første gang kan han høre hva bostyreren har å si.

De ansatte har lenge visst at økonomien var anstrengt. De hadde allikevel ikke hørt noe om konkursen, før de på fredag skjønte at noe var i gjære. Forskudd på lønn kom ikke på kontoen, selv om det var utbetalingsdag. Den endelige beskjeden fikk de ansatte på en oppslagstavle rett ved stemplingsuret.

(saken fortsetter under bildet)

Oppslag Hellefoss

Dette var beskjeden som møtte de ansatte på fredag.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi syns det var rart at vi tillitsvalgte ikke hadde hørt noe. Men når forskudd på lønn ikke kom, var det mange som kontaktet meg. Noen minutter senere hang oppslaget der. Da skjønte vi at det var kroken på døra hvert øyeblikk, sier klubbleder for Fellesforbundet ved Hellefoss AS, Arne Gundersen.

Arne Gundersen

Klubbleder for Fellesforbundet ved Hellefoss AS, Arne Gundersen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han har heller ikke gitt opp håpet, selv om de i dag fikk alvoret presentert svart på hvitt.

– Det er egentlig liv laga for Hellefoss. Men gjelda har knekt oss. Jeg tipper at 10-15 millioner er nok til å redde bedriften, og jeg håper at noen tør satse videre her, sier Gundersen.

Hadde ikke noe valg

Ifølge ledelsen ved Hellefoss AS og Vafos AS, var det leit å måtte gå til skifteretten og begjære bedriftene konkurs. Men de hadde ikke noe valg, hevder administrerende direktør Trond Lindborg.

Trond Lindborg

Trond Lindborg er administrerende direktør ved Hellefoss AS og Vafos AS.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Uansett tror han på en løsning.

– Jeg vil ikke spekulere i noe salg, men vi jobber på mange fronter for å se om det er mulig å starte opp igjen. Da må vi ha med oss eiere, ansatte, leverandører og kunder. Vi jobber ut fra en plan om at vi skal klare å få det til, sier Lindborg.

Han forstår de ansattes frustrasjon over at beskjeden kom så sent, men sier at de måtte gjøre alt formelt riktig, særlig av hensyn til kreditorene.

– I en konkurs så vil alt skje fort. Er man der at man kan planlegge en konkurs, ja da slår man seg selv konkurs. Jeg skulle gjerne informert de ansatte tidligere, men sånn er ikke virkeligheten, avslutter Lindborg.

Hellefoss

Hellefoss ligger rett ved Drammenselva i Hokksund. Fabrikken har en historie tilbake til 1898.

Foto: Knut Brendhagen / NRK