Hopp til innhold

Jernbane stengt etter gressbrann

Jernbanen er fremdeles stengt på Kongsberg etter mange små gressbranner langs jernbanelinja. Over hele Sør-Norge er det en rekke gressbranner søndag.

En av to vannvogner som er satt inn i kampen mot brannene på Kongsberg.

En av to vannvogner som er satt inn for å kjempe mot gressbrannene på Kongsberg.

Foto: Kari Anne Sand

Det er snakk om mange småbranner over en strekning på sju kilometer langs toglinjen ved Meheiaveien.

Tidlig søndag ettermiddag var det mulighet for at brannen kunne spre seg til flere hus, og det ble planlagt evakuering, men evakueringsvarslet ble trukket tilbake etter kort tid. Brannvesenet har slukket brannen og driver med etterslukking langs jernbanelinja.

Årsaken til brannen skal være varmgang i bremsene på et tog. Toget har kjørt til kontroll i Drammen.

E 134 var stengt i flere timer, men ved 20:30-tiden søndag kveld meldte Statens vegvesen at veien er åpen for trafikk, men med redusert hastighet.

Vannvogner på plass

Olav Nordli, Bane Nor

Olav Nordli er pressevakt i Bane Nor.

Foto: Bane Nor

Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor sier de ikke vet når de kan sette på strøm på strekningen. Etterslukkingen som nå pågår gjør at en ikke kan kjøre tog. Dessuten skal Bane Nor sjekke strekningen for å se om noe har fått skade som følge av brannen.

Pressevakt Oda Riska i GoAhead sier klokka 16.50 at fire tog blir påvirket av brannene og at rundt 200–250 passasjerer blir berørt.

– Vi snur togene ved Nordagutu og Kongsberg. Det blir satt opp buss mellom disse to stasjonene, sier Riska.

Det brenner over en strekning på sju kilometer på Kongsberg.

Les også: Advarer mot bråtebrenning etter flere branner

Mange branner i Agder

Gressbrann i Kvinesdal

Det har vært mange gressbranner søndag i hele Sør-Norge. Dette er fra en brann i Kvinesdal.

Foto: Tor Magne Gausdal

Det varme været i Sør-Norge de siste dagene har gjort at bakken har tørket raskt opp og tørst gress fra i fjor brenner lett. Det har ført til flere gressbranner søndag.

I Agder har det vært to branner bare i Kvinesdal.

– Begge brannene i Kvinesdal er nå slått ned og slukket. Den ene var sviing som kom ut av kontroll, der driver vi nå etterkontroll og vi vil være på stedet for å holde vakt utover kvelden sier innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør.

Også på Øyesletta i Kvinesdal kom flammer ut av kontroll.

– Det har brent på et jorde etter at et bål kom ut av kontroll. Dette er nå slått ned, sier Stusvik Ellingsæther.

Innsatslederen minner om bålforbudet og sier at det er svært tørt og stor gressbrannfare i området. Det blåser også mye.

– Vi vil gjerne komme med en stor oppfordring om at dersom folk skal fyre opp ild så må dette meldes inn til brannvesenet. Det er også lurt å sjekke være og vindforhold, sier innsatsleder Stusvik Ellingsæther.

I Bygland har brannvesenet returnert til stasjonen etter å ha slukket en gressbrann ved Fånesfjelltunnelen.

Også ved Oseodden i Eiken brøt det ut gressbrann. Der driver brannvesenet med etterslukking.

Travelt for brannvesenet i Vestland

– På fredag var det såpass trøkk her at vi måtte få inn ekstrahjelp. Det var ekstremt, sier fungerende vaktkommandør i 110 Vest, Shahrooz Lahooti.

Det brant også flere steder lørdag, men søndag har det vært roligere. Enn gressbrann kom ut av kontroll på Varaldsøy like etter 12.30, det samme gjorde en på Manger i Alver like før klokka 16.00. Begge brannene ble slukket før de gjorde alvorlig skade.

110-sentralen får også meldinger om branner det er kontroll på, og ikke minst om planlagt bålbrenning.

– De har kommet inn på løpende bånd, sier Lahooti.

Flere gressbranner i Sør-Norge

Politiet har fått melding søndag ettermiddag om gressbrann i Nærøysund ved Sørvikvågen. Det er snakk om en brann på rundt tre mål så langt. Det har brent i en del lyng og det skal være mye røyk på stedet, og noen flammer. Brannen beveger seg nå mot ei hytte, som ligger 20 meter unna. Det skal ikke være fare for hytta, og brannvesenet er akkurat i gang med slukking.

Også i Rogaland har det vært flere gressbranner søndag. Alle er slukket, bortsett fra en på Bokn der det brenner i lyng og gress. Brannen sprer seg fremdeles, men det er ingen fare for bebyggelse. Trafikken på E39 går som normalt. 100 mål har brent til nå. Vi har mange ressurser på stedet. Ikke fare for spredning til bebyggelse, men brannen trekker mot et plantefelt.

Også på Bjørsøya i Vestvannet i Sarpsborg har det vært gressbrann søndag, deretter i Kileløkka i Fredrikstad. Ingen bygninger var truet av brannene.

Tidligere i uken opplyste Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at det så langt i år er rapportert inn 194 gressbranner og 26 branner i skog og utmark