NRK Meny
Normal

Ingen fra Buskerud i EM-troppen

I dag starter EM i Friidrett i Zürich, men uten at Buskerud er med i den norske troppen.

Per-Øyvind Mørk

- For dårlig at ingen fra Buskerud er med i EM i friidrett, mener Per-Øyvind Mørk.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det er veldig lenge siden noen fra Buskerud kjempet med det norske flagget på brystet i et internasjonalt friidrettsmesterskap.

– Det må idretten lokalt gjøre noe med, mener tidligere sportssjef i friidrettsforbundet, Per-Øyvind Mørk.

– Det er utøvere der, men det er å ta det lille, ekstra skrittet opp, som er nokså krevende, sier Mørk.

– Altfor dårlig

I dag starter EM i friidrett i Zürich. Norges rekordstore tropp teller 40 utøvere, men ingen kommer fra Buskerud.

– Altfor dårlig, mener den gamle sportssjefen, som tror han vet hvorfor-

– Jeg tror det handler om fire ting. Det handler om at du må ha motiverte utøvere som orker å gå hele veien. Det vil si fra en jente- guttefriidrett og opp til seniornivå.

– Så må du lage gode prestasjonmiljøer hvor utøverne får mulighet til å utvikle seg gjennom god lederstøtte, og ikke minst, trenerstøtte. Også handler det om, tror jeg - hvis vi ser litt isolert på drammensidretten - så ville jeg nok kanskje sett litt på klubbstrukturen. De har to klubber, Sturla og Hellas som holder på og trener på samme tid, på samme bane. Det er ikke sikkert det hadde vært noen ulempe om disse to klubbene hadde sagt, at her lager vi en stor klubb, som også kan gi et tilbud til seniorene.

Saken fortsetter under bildet.

Ingen fra Buskerud med i EM

EM i friidrett 2014 i Zurich, Sveits. Sprinter Jaysuma Saidy Ndure under mandagens pressekonferanse på Renaissance Hotel i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett. Ingen fra Buskerud er med i troppen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mange gode juniorer

Buskerud har i dag flere juniorutøvere som presterer helt i verdenstoppen, men det er også viktig at noen markerer seg internasjonalt på seniornivå.

– Jeg tror buskerudidretten må ta et krafttak, og følge opp den gode generasjonen utøvere som finnes på jente- og guttesida. Det er mange utøvere som er best i landet på mange øvelser i de aldersbestemte klassene. Det er klart, at da må vi også kunne klare å løfte dem opp på et seniornivå.

– De du ser på TV, de som deltar i de store mesterskapene, det skaper rekruttering. Det gjør at det blir mer inspirerende for de aller yngste å holde på. Sånn sett er det trist for buskerudidretten at det ikke er noen utøvere med, sier Mørk.

– Problemet ligger hos klubbene

– Per Øyvind har veldig mye rett i det han sier. Det er beklagelig, at i Buskerud i dag er det altfor få klubber om funker skikkelig. Det er kanskje en klubb som blir drevet veldig godt, noen halvveis, og andre er helt utdødde, sier Svein Sønju, som er nestleder i Buskerud friidrettskrets.

– Hvorfor er det sånn?

– Det er mange årsaker. Man har flere idretter å konkurrere med enn tidligere, og mer oppmerksomhet rundt noen idretter. Fotball og vinteridrett er liksom de mest populære, så det er flere som kjemper om ungdommen enn det var tidligere.

– Hva gjør dere for at klubbene skal samarbeide bedre, og ta vare på de lokale talentene?

– Vi har startet et arbeid nå, med å prøve å få en større samhørighet i kretsen, med "Team Buskerud" for dem som er 15 år og eldre, og for 13 - 14-åringer et Peab-team, som går ut på å samle folk til Peab-lekene. Det er et landsdekkende tiltak delt opp i tre regioner. Men vi må ikke glemme at ansvaret først og fremst ligger i klubbene. Det er jo i klubbene idretten drives, sier Sønju.