Hopp til innhold

DNT får hytte til 6 millioner i gave: – Kan nesten ikke beskrives med ord

I 75 år har DNT vært borte fra Ringkolltoppen. Nå får de hytte verdt 6 millioner i gave og åpner den for allmennheten.

DNT-hytta på Ringkolltoppen

Du skal kunne se helt til Gaustatoppen fra DNTs nye hytte på Ringkollen.

Foto: Linda Nordgård / Sparebank 1-stiftelsen Ringerike

– Dette har vært en langvarig prosess for oss, humrer styreleder i DNT Ringerike, Tom-Erik Bakkely Aasheim.

Han forklarer at allerede i 2022 forsøkte de å kjøpe hytta, men at de trakk seg fordi de synes det ble for dyrt. Men den har hele tiden ligget på radaren til foreningen, og når muligheten bød seg på ny, var de ikke vanskelige å be.

– Vi hadde en prat med Sparebankstiftelsen i vinter og vi ble enige om at den hytta skal vi ha neste gang den kommer for salg, sier Bakkely Aasheim.

De tok kontakt med eierne i vinter, og har deretter jobbet jevnt og trutt for å få kjøpe hytta.

– Vi ble pålagt munnkurv fra eieren, så vi har måttet jobbe stille og rolig. Men da vi fikk det endelige vedtaket fra Sparebankstiftelsen, da kunne vi endelig slippe jubelen løs, forteller styrelederen.

Ellen Næsje (daglig leder i DNT Ringerike), Kjell Baug (daglig leder i Sparebank 1-stiftelsen Ringerike), 
Tom-Erik Bakkely Aasheim (styreleder DNT Ringerike) og Ola Rolid Tørrisplass (styremedlem i DNT 
Ringerike)

Ellen Næsje (daglig leder i DNT Ringerike), Kjell Baug (daglig leder i Sparebank 1-stiftelsen Ringerike), Tom-Erik Bakkely Aasheim (styreleder DNT Ringerike) og Ola Rolid Tørrisplass (styremedlem i DNT Ringerike)

Foto: Linda Nordgård / Sparebank 1-stiftelsen Ringerike

Les også Moderniserer turisthytter for millionar

Øivind Smidesang jobbar dugnad for DNT på Solheimstulen turisthytte

Panoramautsikt inn i Nordmarka

Det er Sparebank 1-stiftelsen som kjøper hytta på Ringkolltoppen for 6 millioner kroner, og som gir den i gave til DNT Ringerike.

– Vi har nå sikret at hytta på Ringkolltoppen og området rundt er tilgjengelig for alle i all fremtid, sier daglig leder i Sparebank 1-stiftelsen Ringerike, Kjell Baug.

– For vår del kan dette nesten ikke beskriver, sier Bakkely Aasheim.

Les også Her er framtidens turisthytter

Skålabu

Han skryter uhemmet av plasseringen til hytta.

– Det er den høyest beliggende hytta i Nordmarka. det er 360 graders panoramautsikt inn i Nordmarka, utover Ringerike, Tyrifjorden og Steinsfjorden. Du ser helt til Gaustatoppen. Det er en helt fantastisk beliggenhet. Så for vår del kan det nesten ikke beskrives med ord, sier Bakkely Aasheim.

Han beskriver det hele som «endelig å være tilbake». For 75 år siden solgte de Ringkollen turisthotell til Skiforeningen, og lenge har de ønsket å komme tilbake til området.

– Men vi har valgt våre prosjekter med omhu, forklarer styrelederen.

DNT-hytta på Ringkolltoppen

– Hytta er godt vedlikeholdt. Den har vært i privat eie i mange år. Selv om det har vært en tidligere forsvarshytte, bærer den ikke så my preg av det, sier Tom-Erik Bakkely Aasheim.

Foto: Linda Nordgård / Sparebank 1-stiftelsen Ringerike

Håper på å åpne hytta i september

Selv om styrelederen sier at hytta er i god stand og frenstår veldig pen, er det allikevel noen justeringer som må gjøres før den kan tas i bruk som en DNT-hytte.

– Spesielt det med sengekapasitet. Der må vi være litt kreative og få best mulig utnyttelse ut av sånn hytta er. Og så vil vi prøve å ivareta det som er me hundehold, kanskje etablere eget avlukke for de med hund, sier Bakkely Aasheim før han legger til:

– Og så har hytta innlagt strøm. Så vi må finne litt smidige løsninger for det. Vi er jo ikke vant til å ha hytter med strøm.

Les også DNT legger ned turbutikk – mener det er riktig for miljøet

DNT Turbutikken i gågata i Drammen

Han sier at Ringkolltoppen blir en tradisjonell, ubetjent hytte. Men at i høysesong, som påske og vinter, så kan det komme til å være hyttevert der for å sikre at ting går som det skal.

– Vi håper og tror den kommer til å bli veldig populær, sier styrelederen.

– Når kan den åpne?

– Vi har sett for oss høsten, men vi har ikke turt å lande en dato enda. Vi vet det er en villmarksfestival på Ringkollen tidlig i september, så vi håper vi skal være klare til det.

Ole Wiger ga bort hytta til DNT.

Ole ga bort hytta til turistforeningen