NRK Meny
Normal

Hjem fra sommerbeite

I helgen kom både sauer og kyr hjem fra sommerbeite. Det har vært en stor sankehelg for bøndene.

Krøtterne skal hjem fra skogen der de har tilbrakt hele sommeren.

Litt motvillig går kyrne tilbake til innhegningen der de samles inn etter en lang sommer i skogen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

I mange uker har dyrene levd det frie liv. De har spist godt og gjort seg fete for vinteren. Men nå er de fleste tilbake på bondegårdene.

I skogen mellom Hokksund og Vestfossen gikk mange av bøndene sammen i år om å sanke kyr fra sommerbeite. Denne dagen er Engebret Korvald, Sveinug Loe og Håkon Korvald ute for å samle inn sine dyr.

Holder sammen i flokk

Engebret Korvald

Det er mye å passe på når mange kyr skal geleides i samme retning. Engebret Korvald har mer enn nok å holde styr på når noen av kuene vil gå sin egen vei.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Ikke alle har vært her før. Det kan se ut som de prøver å stikke av. Men de vil helst være sammen med de andre, så de går ikke noe sted. Noen av kalvene finner ikke moren sin, og det er derfor de rauter sånn, forklarer den ene bonden.

Én av dem har lært seg et lurt triks for å lokke kuene med seg. Han har tatt med seg en bøtte full av deilige pellets som kuene gjerne vil ha.

Hele tiden høres lokking

– Kom kyrne, kom da! Nå har jeg gått og skreket med bøtta foran meg hele veien. Det er beste måten å få oppmerksomheten deres på.

Sveinung Loe

Kuene i dag har GPS på seg, noe som gjør krøttersankingen ganske lett for bøndene. Sveinung Loe ser til at kuene går der de skal.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Når NRK treffer dem, er de 10–15 bønder ute for å sanke kyr. De har med seg en walkietalkie for å holde kontakt. Kuene har GPS på seg. Det gjør sankejobben mye lettere.

– Jeg var inne og så på datamaskinen i morges hvor kuene var, så vi gikk rett på dem. Men ikke alle kuene har en GPS på seg, de er jo flokkdyr. Før i tiden måtte vi gå og lytte etter bjellene, forklarer Sveinung Loe.

Elsker sine måneder med frihet

Helt siden 1. juni har de hatt sin frihet. Nå skal de samles inn i en liten innhegning i skogen.

– De er ikke vant til å bli jaget. Derfor er de litt motvillige, sier Håkon Korvald.

– Det skal bli fint å dem inn igjen. Nå har de vært ute i skogen i tre måneder. Jeg har fulgt med dem på datamaskinen og har vært her og sett etter dem innimellom, forteller Sveinung Loe som kan berolige oss med at ingen av disse kuene skal slaktes i år.