Hopp til innhold

Her skulle sauen vært på beite

Nysnø og store snømengder i fjellet bekymrer bøndene, og det spøker for høstens gourmetlam fra Hallingdal.

Snø ved Hallingskarvet

Mye snø og tørt gress fra i fjor gjør beiteforholdene dårlige for sauen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det blir lenge til disse sauene kommer på beite ved Hallingskarvet, for det er ingenting som minner om beite høyere enn 850 meter over havet, sier Ivar G. Slettemoen.

Ivar G. Slettemoen

Sauebonde Ivar G. Slettemoen skulle gjerne sett at sommeren kom litt tidligere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Han er sauebonde i Kvisla i Hol. Alle sauene hans er fortsatt på gården, for i området ved Hallingskarvet, der sauene hans pleier å være om sommeren, er det mye snø.

– Det er like mye snø som det er bart, og der det er bart, er det ikke grønt, sier Slettemoen.

Spøker for gourmetlam

Det friske fjellgresset pleier å gi tusenvis av sauer den særpregede smaken fra Hallingskarvet, men nå spøker det for høstens gormetlam.

– Jeg har rundt tusen sauer som egentlig skal opp dit, men det må være gode beiteforhold før jeg slipper sauene innover der, sier Slettemoen.

Beiteområde for mange bønder

Sau

Inntil videre må sauene til Ivar G. Slettemoen beite på områdene rundt gården.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Mange bønder lenger sør i fylket pleier også å slippe sau på sommerbeite i fjellet. I tillegg til at fjellbeitet gir god kvalitet på kjøttet, er frykten for tap til rovdyr en av hovedgrunnene til at de flytter sauene,

– Sauenæringa ser seg om etter beiteområder der rovdyrpresset er mindre, og da blir det store utfordringer i år når snøen fortsatt ligger i beitene, sier leder i Buskerud Bondelag, Egil Christopher Hoen.

Må beite på gården

Bøndene sør i fylket er likevel ikke verst stilt, ifølge Hoen, fordi der er tilgangen på grønt gress bedre enn nord i fylket. Verst er det for bønder som Slettemoen. Sauene hans har allerede spist opp mye av gresset som er i nærheten av gården.

– Der vi slapp ut sauen først begynner det å bli snaut med gress, så vi skulle gjerne flyttet sauen lenger opp, avslutter Slettemoen.

Tørt gress

Ikke et eneste grønt gresstrå er å finne i beiteområdene rundt Hallingskarvet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud