Hopp til innhold

Økonomisk mareritt etter Viken oppløsning

Buskerud fylkeskommune mangler penger til å utføre oppgavene sine, mener fylkesordfører Tore Opdal Hansen. Nå vil han møte kommunalministeren.

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) er glad for å få fylkesvåpenet opp på veggen igjen.

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) var glad for å få fylkesvåpenet på veggen igjen etter at Buskerud gjenoppstod. Fylkets nåværende økonomiske situasjon derimot, får tommelen ned.

Foto: Hedda Grønbrekk / NRK

– Det er en svært krevende økonomisk situasjon. Den er ikke bærekraftig.

Det sier en bekymret fylkesordfører i Buskerud, Tore Opdal Hansen (H), om fylkets nåværende økonomiske situasjon.

– Jeg bruker ordet dramatisk, for dette er dramatisk. Det kommer helt sikkert til å bli et dårligere buss -og skoletilbud. Vi kan ikke bruke så mye penger til dette som vi gjør nå. Som betyr at vi må redusere tilbudet, sier han.

Frykter statlig styring

Buskerud fylkeskommune må de nærmeste årene redusere aktiviteten, som følge av utfasing av engangsmidler, reduserte inntekter og for få et forsvarlig driftsresultat.

Som følge av vedtaket om nedleggelse av Viken må fylkeskommunen redusere aktiviteten med 250 millioner. Reduksjonen må tas i alle ledd av organisasjonen. Og ifølge Opdal Hansen kommer dette øke til 300 millioner kroner om fire år.

Derfor er han ikke sikker på at innbyggerne kan få et like godt tilbud i årene framover.

To skilt av Buskerudbjørnen.

Oppgaven med å stramme inn budsjettet vil påvirke tilbud og tjenestene til innbyggerne, sier fylkesordføreren.

Foto: Christine Breivik Øen / NRK

– Vi står overfor en kjempestor oppgave, som blir å redusere tilbud som vi overhodet ikke liker å redusere, som jeg aller helst skulle sett blitt styrket, sier Opdal Hansen.

Kommuner og fylkeskommuner som ikke klarer å drive økonomisk bærekraftig kan bli satt under statlig administrasjon. Noe han sier de folkevalgte skal jobbe for å unngå.

Les også Folkemeningen har snudd: Feil å splitte opp fylker

Elever på Skogmo Videregående skole.

Halvparten av budsjettet til fylkeskommunen går i dag til skole og en fjerdedel til samferdsel og kollektiv.

Nå skal politikerne bruke tiden frem til sommeren på å lage et økonomisk bærekraftig budsjett. Det blir en økonomisk snuoperasjon, men hvor kuttene kommer er ikke bestemt enda.

Håper på dialog med departementet

Fylkesordføreren forventer ikke en krisepakke, men håper brevet til ministeren skal gjøre Kommunal- og distriktsdepartementet klar over den vanskelige situasjonen til fylkeskommunen etter oppsplitting av Viken.

Tore Opdal Hansen

Fylkesordfører er bekymret over fylkeskommunens økonomiske fremtid.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Nå skal inntektssystemet til kommunene diskuteres. Jeg håper jo at dette brevet er en god søknad til å se på en fordelingspolitikk som kommer Buskerud betydelig mer til gode enn hva som er tilfellet i dag, sier han.

Les hele brevet her

Foruten fylkesordføreren, er brevet signert av Iselin Haugo Stavn (høyres gruppeleder), Morgan Engebretsen Langfeldt (Frps gruppeleder), Roger Larsen (Industri- og Næringspartiets gruppeleder), Bård Sødal Grasbekk (MGPs gruppeleder), Anders Wangen (Venstres gruppeleder), Kjell Erland Grønbeck (Krfs gruppeleder), Øivind Fjeldheim (Pensjonistpartiets gruppeleder) samt ordførerne i Buskerud.

Les også Flere millioner til oppsplitting

Folk fra Haram demonstrerte utenfor rådhuset i Ålesund før kommunestyret skulle behandle spørsmålet om Haram skal få bli egen kommune