NRK Meny
Normal

Fri til gjeldsslaveri

Unødig skattegjeld vanskeliggjør en ny start for kriminelle. Skattemyndigheten i Buskerud skal hjelpe fangene med selvangivelsen.

Svært mange av de som sitter i fengsel pådrar seg stor skattegjeld fordi de ikke sender inn selvangivelsen under soningen.

Denne uken skal Kari Gundersen ved ligningskontoret i Hokksund besøke de tre fengslene i Buskerud for å gi de insatte informasjon om faren for å sette seg i skattegjeld.

Hun mener at dette er unødvendig gjeld for mange av fangene.

- Vi prøver nå å gå ut og forklare hva konsekvensene er. Hvis vi kan få de innsatte til å levere inn selvangivelsen, sparer vi både oss og dem for mye jobb etter soning.

Gruppelederen tror det har flere årsaker at insatte ofte slurver med selvangivelsen.

- For det første er det sikkert mange som ikke får den tilsendt til den adressen de har i fengslet. Ligningskontoret har ikke opplysninger om hvem som sitter inne. Ellers har jo gjerne disse menneskene større bekymringer enn selvangivelsen akkurat der og da, sier Gundersen.

- Lite motiverende

Per, som sitter i Ringerike fengsel, har selv 230.000 kroner i gjeld fordi han ikke har levert selvangivelsen de tre siste årene. Om han ikke får slettet gjelden ser han for seg at det kan bli vanskelig å komme ut av fengslet.

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at folk blir kriminelle av å skylde penger til skattemyndigheten, men det er jo ikke akkurat motiverende å gå ut i jobb når en ikke får beholde arbeidsinntekten selv. Da blir det vel kanskje enklere for mange å fortsette i det kriminelle sporet, sier Per.

Per innrømmer gjerne at han har vært sløv. Han har vært ut og inn av fengsel de tre siste årene, og har i den perioden ikke levert inn selvangivelsen. Han har ikke tjent penger, men er likevel skjønnslignet, og må betale skatt. Det har gitt ham en skattegjeld på 230.000 kroner. Nå i etterkant skjønner han hvor dumt det var å ikke sende inn selvangivelsen.

- Jeg har egentlig ikke tenkt på dette i det hele tatt. Dette er jo en kombinasjon av at jeg har vært sløv og ikke hatt noen inntekt. Jeg har flyttet litt rundt de siste årene, så nå skylder jeg penger til tre kommuner, sier Per.

Nå arbeider han for å rydde opp i sitt forhold til skattemyndigheten ved å sende inn bekreftelser på hvor han har vært de siste årene og hva slags inntektsmuligheter han har hatt.

Trist å se

Kari Gundersen ved ligningskontoret i Hokksund synes det er tungt å se alle som setter seg i gjeld uten grunn, men hun forstår de på mange måter også.

- Dette er jo ei gruppe som har det tungt fra før av, så jeg skjønner som sagt at dette med selvangivelsen kanskje ikke føles så viktig, men det er den. Det er veldig, veldig viktig at den blir levert for det gir så store konsekvenser å ikke gjøre det.