Ap-topp vil bruke barnevern mot innvandrerfamilier

Masud Gharahkhani, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Drammen, mener barnevernet må gripe inn overfor innvandrerfamilier med barn som ikke behersker norsk.

Masud Gharahkhani

– Det er omsorgssvikt når invandrerforeldre ikke lærer barna sine norsk, sier Masud Gharahkhani.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Jeg mener at det er omsorgssvikt. Hvis fellesskapet stiller opp og sier at vi vil gi deg et tilbud gjennom gratis barnehage fordi barnet ditt kan norsk, og for at barnet ditt skal lykkes i Norge må de ta det imot. Hvis de ikke stiller opp på det som foreldre mener jeg dette er omsorgssvikt, sier Gharahkhani til NRK.no.

Han understreker at om det blir språktesting av innvandrere og pålegg om gratis barnehage, vil man sørge for tett dialog med foreldrene.

– Da må man si klart i fra at det er en viktig forutsetning for at barnet skal lykkes her i landet at det kan norsk. Den tette dialogen vil nok føre til at de fleste foreldre vil velge å sende barnet sitt i barnehagen. I de tilfellene de ikke gjør det må man inn med strengere krav, sier AP-toppen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om denne saken? Diskuter nederst i artikkelen.

Vil at barnevernet griper inn

Gharahkhani sier altså klart at innvandrerforeldre som ikke lærer barna sine norsk utsetter dem for omsorgssvikt, og vil ha barnevernet til å gripe inn. Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen fra Høyre er sterkt kritisk.

– Dette får være Arbeiderpartiets opplegg. Jeg har mer tro på at vi kan få foreldrene til å forstå at det å lære norsk er viktig. Det er derfor vi har obligatorisk språktesting av fireåringer. Å bruke barnevernet i denne situasjonen føler jeg er feil innfallsvinkel, sier han.

– Folk synes det er bra

Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen er sterkt kristisk til forslaget fra Ap-toppen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men Gharahkhani står på sitt. Han mener definitivt at barnevernet er løsningen dersom innvandrerbarn lærer seg norsk hjemme, selv om barnevernet har mer enn nok å gjøre fra før.

– Å kunne norsk er en forutsetning for å lykkes i Norge, og da må vi gjøre alt vi kan for at barna får mulighet til å stå på egne bein, ta seg en utdannelse og komme seg ut i arbeid.

– Men folk blir ikke sure på deg når du sier dette?

– Mange av dem synes det er veldig bra,at jeg med den bakgrunnen jeg har, kan være så tydelig. Samtidig ser de at jeg stiller krav, men jeg vil også at fellsskapet skal stille opp og gi dem de mulighetene.

– Må legge press på foreldrene

– Hvis innvandrerforeldre nekter barna sine språkopplæring i norsk, må det legges press på dem, sier Unni Helland som er lærer ved Fjell skole i Drammen.

Mer enn 80 prosent av elevene ved skolen har minoritetsspråklige foreldre. Helland sier det er andre skritt som må tas før man henvender seg til barnevernet.

– Da må vi først og fremst lytte til dem og høre hvorfor de sier nei. Så må vi igjen ha en runde med overtaling. Hvis de da fortsatt sier nei, mener også jeg at det grenser til omsorgssvikt, fordi det ikke er barnet som velger, det er foreldrene, sier hun.

Hun mener at dette ikke er noe som kan godtas.

– Da velger foreldrene at barna skal få store vansker når de begynner på skolen, og det er ikke noe vi kan godta.